Új könyvvel jelentkezik Michel Houellebecq

  • narancs.hu
  • 2018. október 11.

Könyv

"Nihilista, reakciós, cinikus, rasszista, szégyentelen nőgyűlölő"– ezt saját magáról állítja.

Új könyvet jelentett be Michel Houellebecq Goncourt-díjas francia író, a kortárs francia irodalom egyik legismertebb és legellentmondásosabb alakja – adta hírül az MTI.

A komor társadalomképéről híres Houellebecq abból az alkalomból nyilatkozott csütörtökön az Europe 1 francia rádiónak, hogy életműdíjat vehetett át. Az író 2015 óta nem publikált, életét a költészetnek és a fotózásnak szentelte. 2015-ben az ő könyvei keltek el a legnagyobb számban Franciaországban.

Legutóbbi regénye, a Behódolás 2015. január 7-én, a Charlie Hebdo magazin szerkesztősége ellen iszlám szélsőségesek által elkövetett merénylet napján jelent meg. A 2022-ben játszódó regénye, amelyben a franciaországi elnökválasztáson egy muszlim párt jelöltje győz, élénk vitát váltott ki Franciaországban és világszerte. 
A csütörtöki rádióinterjúban Houellebecq arról beszélt, hogy könyvet írni nagy felelősséggel járhat, mint mondta, regényei megváltoztathatják az emberek életét, ha egyik pillanatról a másikra úgy döntenek, hogy a világ elviselhetetlen a számukra. "Könyveim alkalmatlanná tehetnek az életre, de nem szabadkozom, ez velem is megtörtént olyan könyvek esetében, mint A romlás virágai vagy Dosztojevszkij művei".
"Nagy felelősség könyvet írni, de nem akarom kivonni magamat alóla. Ez komoly tevékenység" - mondta.
Az anyakönyve szerint 62, saját bevallása szerint 60 éves író szeptemberben nősült, egy Qianyum Lysis Li nevű, kínai származású fiatal nőt vett feleségül.

Az író 2013-ban volt a Könyvfesztivál díszvendége, akkor készült interjúnkat és portrénkat itt olvashatják:

„Arrogánsak és depressziósak" - interjú Michel Houellebecq-kel

Mit nem szeret az EU-ban, és mit nem szeret a franciákban? Mindenre fény derül a franciák leghíresebb kortárs írójával, az Elemi részecskék és A csúcson szerzőjével a Könyvfesztiválon készített villáminterjúnkból. Fotó: Narancs magyarnarancs.hu: Történt bármi olyan a francia politikai vagy irodalmi közéletben, ami jobb kedvre derítette az elmúlt években?

A közellenség - Kicsoda Michel Houellebecq?

A krimi, a pornó és a sci-fi elemeit a magasirodalom szolgálatába állító francia író legutóbbi regényében saját magát is brutális gyilkosság áldozatává tette. Az idei díszvendég a könyvfesztivál nyitónapján veszi át a Budapest Nagydíjat Tarlós Istvántól.

Neked ajánljuk