Színház

A helyretolt idő

Fényeskedjék neki

Kritika

Minden ízében kortárs darab ez, de felsejlenek benne a drámairodalom legklasszikusabb toposzai is, Oidipusztól Hamletig. A cselekménynek egy halotti tor ad keretet, ahol a szereplők azt próbálják kideríteni, milyen is volt valójában az elhunyt, a nagy hatalmú vállalkozó, az apa, a férj, a barát és az üzlettárs. Vagy­is, hogy milyenek ők maguk.

A szerző maga is rendezte meg a darabját. Szivák-Tóth Viktor eddig elsősorban közösségi színházi és színházi nevelési előadásokat hozott létre: dolgozott többek között a KB35 Társulattal, a Kávával, a Kerekasztallal, a k2-vel, a Láthatáron Csoporttal, a győri RÉV Színházzal és a celldömölki Soltis Lajos Színházzal, és ő vezeti a Szkéné ifjúsági és közösségi műhelyét, a Rakpart3-at is. Olyan társulások ezek, amelyeknek lételemük a nézők bevonása. Fontos megjegyezni, hogy Fényeskedjék neki címmel Szivák-Tóth Viktor írt és rendezett már drámát a Kávának is, amelyet a társulat iskolákban játszott, ám az annyira különbözik a most bemutatott változattól, hogy a Szkéné sajtóanyaga ezt ősbemutatónak nevezi. És valóban, most egy teljesen hagyományos színházi helyzetre épít a darab: „rendes” színpaddal, nézőtérrel, színészekkel, negyedik fallal.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.