Lemez

Annyira nem sötét

Pearl Jam: Dark Matter

Kritika

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Meglepetésre a tagok kreatívan élték át a covidos időket, mindannyian készítettek szólólemezt, vagy mások dalaiban szerepeltek. A prímet a frontember, Eddie Vedder vitte, aki tavalyelőtt ki­adott egy kifejezetten jó albumot Earthling címmel, amelynek producere a mostanában igencsak felkapott Andrew Watt (Justin Bieber, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Rolling Stones stb.) volt, aki ezután – fanatikus Pearl Jam-rajongóként – kiügyeskedte, hogy a Dark Matter munkálataiban is részt vegyen.

Noha a zenészek már 2021-ben nekiálltak az új szerzeményeknek, a felvételekre később került sor, és viszonylag rövid idő alatt lezajlottak. A tempót Watt diktálta, aki nagyjából akkor született, amikor a Pearl Jam a legelső koncertjeit adta, a tagok pedig elégedetten nyilatkoztak a dalszerzésbe is beszálló producerről. Mike McCready gitáros szerint az új anyag a címéhez méltóan „sötét és zúzós” lett, Vedder meg odáig ment, hogy szerinte ez a pályafutásuk eddigi legjobb lemeze. Jó lenne egyetérteni velük, csak hát a Dark Matter inkább tűnik biztonsági játéknak, mint csúcspontnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk