Koncert

Dél csillagai

Önder Focan Trio; Tenores di Bitti és Enzo Favata

Kritika

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

A 68 éves Önder Focan autodidakta gitáros ugyan, de a török jazz egyik egyik legismertebb képviselője. Óriási rutinnal és rengeteg ízléssel játszik, bejárta a világot, a Blue Note kiadónak is vett már fel lemezt. Isztambuli jazzklubja több mint húsz éve fontos találkozóhely. Az egykori Vörösmarty mozi, a Premier KultCafé közönsége Focan állandó trióját hallhatta, a koszovói, de Törökországban élő Enver Muhamedi bőgőssel és Burak Cihangirli dobossal. Az előzetesben arról volt szó, hogy török népzenei elemek is előkerülnek, de Focan most nem indult az etnozenék irányába, inkább maradt a kipróbált, otthonos sztenderdezés megbízható középútján. A siker mégis garantált volt, mert ezt a zenei anyanyelvet beszélik mindhárman, fantasztikusan összeszokott együttesként. Meglepő módon a székeken setlist várta a közönséget, de végül nem a leírt sorrendben adták elő a cetlin szereplő számokat, sőt nem is csak azokat játszották. Valójában minden azon múlik, hogy hogyan tölti meg az együttes az improvizációs formákat tartalommal. Focan határozottan és biztosan vezeti a téma-improvizáció-téma struktúrán belül maradó, de felszabadultan rögtönző trióját, hivalkodás nélkül játszik, tiszteli az előadott szerzeményt és a szerzőt, de azok a hangsúlyok, ritmikai és egyéb megoldások, amelyeket alkalmaz, kellően egyénivé és élményszerűvé tették előadásukat. Én azért szívesen hallottam volna több saját számot legutóbbi, Aubergine című lemezükről, amely kidomborítja finom humorukat is. A trió jóval fiatalabb, de perfekt muzsikusai teljes odaadással követték Focant, de azért az meg-megvillant, hogy más zenei környezetben szívesen letérnek a járt útról.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.