Könyv

Engedetlenül

Gisèle Halimi – Annick Cojean: Szilaj szabadság

Kritika

A két évvel ezelőtt, 93 éves korában elhunyt feminista ügy­véd, író és politikus, Gi­sèle Halimi méltatlanul ismeretlen hazánkban. Éppen ezért különösen örvendetes, hogy megjelent magyarul is a halála évében rögzített interjúja, hosszú, küzdelmes és eredményes életútjának az összegzése.

A kérdező, Annick Cojean, a Le Monde újságírója azt írja az előszóban, hogy „a jog volt a munkaeszköze, az engedetlenség a védjegye, a mesterien forgatott szavak a fő szövetségesei”. (A nőjogok iránt elkötelezett újságírónővel a magyar olvasók találkozhattak már, Kadhafi háremében címmel jelent meg könyve a 21. Század Kiadónál.)

Gisèle Halimi 1927-ben született Tunéziában szefárd zsidó anyától és berber apától – lányként. Emiatti csalódottságában az apja három hétig titkolta a létezését. A másodlagosság érzése elleni küzdés Halimi egész életét meghatározta: részletesen olvashatunk arról, hogyan lázadt már kisdiákként a nemi alapú megkülönböztetés ellen, majd hogyan érte el szülei ellenkezése dacára is, hogy filozófiát és jogot tanulhasson Franciaországban, és ügyvéd válhasson belőle.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk