Cyber hírek

  • 2005. január 20.

Külpol

Deep Impact Sikeresen startolt a NASA Deep Impact nevû ûrszondája, amely hat hónapnyi utazás után egy háromszáz kilós lövedéket küld a Tempel 1 üstökösbe. A becsapódás következtében felszálló porrétegbõl következtetni lehet a korai univerzum összetételére.
A szonda rézborítású lövedékének átmérõje egy méter, súlya 372 kilogramm. Ha egy ekkora test a tervezett 36 700 kilométeres óránkénti sebességgel az üstökösbe csapódik, az nagyjából száz méter átmérõjû krátert üt majd az égitest felszínén. A felszálló kõzettel és porral aztán találkozik a távolból figyelõ szonda, majd elemzi az információkat, és fényképekkel kiegészítve a Földre továbbítja õket.

Gyorsult a Föld forgása A december 26-ai indonéziai földrengés hatására gyorsult a Föld forgása, és megváltozott a bolygó alakja is - adta hírül az [origo] a NASA közleménye nyomán. A napok mintegy három mikroszekundummal rövidültek, és az Északi-sark is elmozdult néhány centiméterrel. A földrengés befolyásolta a Föld alakját is: csökkent a bolygó alak-jának ellipszoid jellege, vagyis gömbölyûbb lett. Ez a változás is jól illeszkedik abba az elméletbe, amely szerint a földrengések eredményeképpen egyre gömbölyûbbé válik a bolygó. Ezek azonban egyelõre csak számítások, mivel még senki sem igazolta mérésekkel is a változásokat.

Magyar AIDS-ellenszer Kóka János gazdasági miniszter hazacsábítaná azt a magyar származású kutatónõt, aki nemsokára már embereken teszteli az AIDS elleni tapaszt. Az Egyesült Államokban élõ Lisziewicz Julianna egy olasz kutatóval közösen olyan hatóanyagot próbál kifejleszteni, amely a betegek immunrendszerét képessé teszi arra, hogy le tudják küzdeni a vírusos megbetegedést. A kutatónõ az mtv Estében elmondta, hogy az állatokon már kipróbált Dermavir nevû készítmény ötletét egy berlini HIV-fertõzött esete adta, akinek immunrendszere legyõzte a halálos kórt, és már több mint hat éve teljesen tünetmentes, gyógyszert sem kell szednie. A majmokon már sikerrel tesztelt készítmény a bõrfelszín alatt található, úgynevezett Langerhans-sejtekbe juttatva fejti ki hatását. Ezeknek a sejteknek az a szerepük, hogy sérülés esetén riasszák az immunrendszert, hogy a kórokozó ellen válaszreakció indulhasson.

Klímaprogram egyetemeknek A NASA ingyenes, az internetrõl letölthetõ, a globális klímaváltozást modellezõ szoftvert bocsátott ki a felsõoktatási intézmények számára. A háromdimenziós klímamodellt, amely Windowson és Macintoshon is futtatható, a NASA Goddard Intézete oktatási célokra fejlesztette ki. A program asztali számítógépeken fut, így a tanárok és a diákok a szuperszámítógépek elõrejelzéseihez hasonló kísérleteket végezhetnek az egyetemeken, szimulálhatják a múlt- és jövõbeli idõjárási változásokat. A program ingyenesen letölt-hetõ a www.edgcm.org oldalról. A program mellé tananyagot is mellékelnek a kutatók, amelyben a klímaváltozás-kutatások eredményeit összegzik.

Homlokreklám-mánia Lassan mániává válik a homlokon hordott hirdetés az Ebay aukciósszájton egy húszéves amerikai férfi aukciója hatására - adta hírül az Index. A férfi harminc napra vállalná, hogy a legtöbbet ajánló licitáló logójával a fején rohangál a világban. A média ráharapott a sztorira, az ötletbõl pedig divat lett. A hullámot Andrew Fischer, egy húszéves omahai férfi gerjesztette, aki január 3-án hirdette meg az Ebayen homlokfelületét, azzal, hogy a legtöbbet ajánló árverezõ logóját vagy weboldalának URL-jét egy hónapig hajlandó a homlokán viselni. A média vevõ volt az ötletre, és Fischerrel napokon belül foglalkozott az összes nagy amerikai televíziós csatorna az ABC-tõl a CNN-ig, de horogra akadt a tengerentúli BBC is, a Fox News csatorna pedig élõ interjúra hívta Fischert az aukció lezárását követõ napra. Azóta szinte állandó szereplõje az Ebaynek egy Fischer-epigon: az ostobábbak egyszerûen lekoppintják az ötletet, a furfangosak viszont remek egyéni variációkkal állnak elõ. Van, aki nem is saját, hanem kollégája homlokán reklámoztatna, mások a nagyobb hirdetési felület reményében a hasukat ajánlják. Léteznek elhajlók is, akik a kutyájukon, a karjukon, illetve a barátnõjük mellén hirdetnének. Egy felhasználó már az ellenszert is kitalálta: a szintén az Ebayen hirdetett Forehead Ad Blocker homlokreklám-blokkoló megszólalásig hasonlít egy munkavédelmi szemüvegre, aminek szigetelõszalaggal leragasztották a felsõ részét.

900 ezer éves jég Európai tudósok eddig példátlan korú, 900 ezer éves jeget találtak az Antarktiszon egy olyan fúrás során, amelyet a földrész idõjárási múltjának felderítésére végeztek el - jelentette be a berni egyetem. A kutatók december 21-én érték el a 3270 méteres rekordmélységet a Déli-sarkvidék jégtakarójában.

T-Mobile hacker Hónapokig garázdálkodott egy hacker az amerikai T-Mobile hálózatában, és még az utána nyomozó titkos ügynök fájljait is lenyúlta. A huszonegy éves számítástechnikai mérnök hozzájutott egy amerikai-orosz egyezményt tartalmazó dokumentumhoz és négyszáz T-Mobile elõfizetõ adataihoz is.

Néptáncos robot Néptánctanár robottal rukkoltak elõ japán mérnökök: a másfél méter magas gép tökéletesen mutatja be a hagyományos, lassú ritmusú japán táncot. A 70 millió forintos HRP-2 Promet nevû robotot korábban építkezéseken használták, de autót is tud vezetni.

Rengésjelzõ Japán kutatók internetes alapú földrengés-elõrejelzõ rendszert tesztelnek, amely a figyelmeztetést valós idõben közvetítheti a magánlakásokba. Az új rendszer a földrengés bekövetkezte elõtt másodpercekkel küldhetne vészjelzést, vagyis gyorsabb lehetne, mint a televíziós figyelmeztetések.

Tér-idõ vihar Az MIT és a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ csillagászai bizonyítékot találtak arra, hogy a fekete lyukakat körülvevõ forró vasgázban téridõ hullámok söpörnek végig. A fekete lyukak égitestek, amelyeknek a gravitációja olyan erõs, hogy mezõjükbõl nem jut ki látható fény.

Mac Mini A MacWorld Expokiállításon Steve Jobs, az Appleelnökebejelentette a cég eddigi legolcsóbb, ötszáz dollárbakerülõszámítógépét, a Mac Minit. Az alsó árkategóriás komputer mellett a gyártóegy új, százdolláros iPod zenelejátszót is bemutatott.

Figyelmébe ajánljuk