Kulturális hírek

  • 2005. január 20.

Külpol

VÉGJÁTÉK A PÁVA UTCÁBAN A budapesti zsidók ezreit megmentõ Raoul Wallenberg eltûnésének (1945. január 17.) és az auschwitzi haláltábor életben maradt foglyai felszabadításának (1945.
január 27.) hatvanadik évfordulója alkalmából filmvetítésekkel, koncerttel, könyvbemutatóval és beszélgetésekkel várja az érdeklõdõket a Holokauszt Emlékközpont január 17-27. között. Egy-egy lengyel és amerikai doku mellett megtekinthetõ Kármán Irén Szép sima kõ címû filmje a tiszaföldvári zsidó temetõ eldózerolásáról, bemutatkozik a túlélõinterjúkat készítõ Centropa családtörténeti központ, és itt harangozzák be Art Spiegelman képregénye, a MAUS új magyar kiadását. A Végjáték címû programsorozat rendezvényei ingyenesek, részletek a www.hdke.hu címen.

PETER BROOK LENGYELORSZÁGBAN Wroclawba készül a világhírû angol színházi rendezõ: március elején a Grotowskiról elnevezett színmûvészeti központban mutatja be az Amadou Hampate Ba írásából készült, Tierno Bokar címû munkáját, amely jelenleg a párizsi Bouffes du Nord színházban fut. A mali szerzõ darabja Tierno Bokar (1876-1939) muzulmán tudós békét és toleranciát hirdetõ tanításai alapján íródott. Brook látogatása alkalmából kiállítást rendeznek korábbi wroclawi útjairól, megjelentetik egy tanulmánykötetét, s egyúttal a poznan÷i Mickiewicz Egyetem díszdoktorává avatják.

BOB MARLEY: 60 Február 6-án lenne 60 éves Bob Marley. A nemzeti hõsként tisztelt jamaicai zenész özvegye, Rita úgy döntött, ezúttal elsõ alkalommal külföldön ünneplik meg az évfordulót, méghozzá Etiópiában, melyet Bob spirituális hazájának tekintett. Az egy hónapon át tartó eseménysorozat csúcspontjaként Addisz-Abeba felvonulási terén koncertet rendeznek, a fellépõk között lesz Baaba Maal, Youssou N'Dour, Angelique Kidjo, Harry Belafonte és az etióp Teddy Afro. A hangversenyt megörökítõ CD és DVD bevételét a szökõár szomáliai túlélõinek megsegítésére fordítják. A Marley-ünnep alkalmából afrikai képzõmûvészeti kiállítást rendeznek, konferenciát tartanak az afrikai egység, a nõk és az ifjúság témájáról, s ekkor jelenik meg Rita Marley My Life with Bob Marley címû önéletrajza is. (Képeinken Marley-kultusztárgyak.)

LAKNER ANTAL PÁRIZSBAN Két évvel azután, hogy a Velencei Biennálén bemutatta INERS névre keresztelt passzív munkaeszközeit, Lakner Antal Párizsban állította ki az ennek folytatásaként megalkotott passzív munkaruha-kollekciót. Az Outils de Travail Passifs/Passive Dress címû sorozat február 19-ig látható a Galerie Frank kiállításán.

KEDVENC LEMEZEINK Elsöprõ hazai fölényt mutat a tavalyi év legkelendõbb albumainak listája: a Mahasz által összesített 2004-es forgalmi adatok szerint így fest az élcsoport:

1. Musical: Romeo & Juliette (Universal)

2. Nox: Bûvölet (Universal)

3. Oláh Ibolya: Egy sima, egy fordított (BMG)

4. Irigy Hónaljmirigy: Bazi nagy

lagzi (CLS Records)

5. Nox: Karácsony (Universal)

6. Gáspár Laci: Hagyd meg nekem

a dalt (EMI)

7. Megasztár: Megasztár (Sony)

8. Hooligans: Szenzáció (EMI)

9. Válogatás: Dancissimo 2004

(BMG)

10. Válogatás: Nagy mulatós lemez 2004 (BMG)

11. Márió: Csalogány (EMI)

12. Matyi és a Hegedûs: 50 pengõ

(EMI)

13. Tankcsapda: A legjobb mérgek

- Best of 1989-2004 (Sony)

14. Princess: Táncok bûvöletében

(BMG)

15. Cserháti Zsuzsa: Életem zenéje

- Best of (BMG)A külföldi rocksztárok közül a Guns N' Roses Greatest Hits érte el a legmagasabb helyezést, 21. lett, ugyanezzel a címmel Robbie Williams a 31. A Megasztár felfedezettjei közül Tóth Veronika a 39. helyre futott be (Ébren álmodom), Szabó Leslie (Van hova és miért) a 85. A B‘lga (Jön a Gólem) épphogy lecsúszott a 48. helyrõl, amit Zámbó Jimmy csípett meg a sírból (Szeptember volt).

Az összforgalomból 64,4 százalék a hazai és 35,6 százalék a külföldi kiadványok részesedése. A mûfajok szerinti bontásban a forgalom 34,8 százalékát az teszi ki, amit a pop kategóriába soroltak, 14,2 százalékát az, amit szórakoztató zenének neveznek (= mulatós). 10,7 százalékot vitt a rock, 2,9-et az úgynevezett modern rock. 9,9 százalékot tesznek ki a forgalomból a válogatások, 6-ot a dance, 3,3-et a filmzenék, 3,2-et a rap/hiphop. Az opera/operett 1,9 százalékot ért el, ezenkívül a komolyzene 1,3-et. A világzene 1,7, a dzsessz 1,4, a metál 1,2 százalékot hasított, a reggae kerek nullát. (A forgalmi adatok pénzbeli összesítése még nem készült el.)

SZÁZEZRES TERÉZANYU Egy hónappal a december 16-i premier után átlépte a százezres nézõszámot Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut! címû filmje (kritikánk: 2004. december 16.): a fõvárosban 66, vidéken 34 ezren váltottak rá jegyet.

GYÁSZ 81 éves korában, Barcelonában elhunyt Victoria de Los Angeles. A világhírû spanyol szoprán énekesnõ 1979-ben vonult vissza az operaszínpadtól, ahol 1944-ben a Figaro házasságában debütált. Nemzetközi karrierje 1948-ban, Londonban indult, Manuel de Falla La Vida Breve címû operájával.

74 éves korában elhunyt Németh Lehel: az 50-es, 60-as évek fordulójának egyik legnépszerûbb táncdalénekese mûszerészként dolgozott, a Beloiannisz gyár dalárdájában figyeltek fel tehetségére. Slágerei (Fogj egy sétapálcát, Melodie d'amour, Talán egy perc alatt, Lehet, hogy szép nem vagyok vagy az inkább Reszket a hold a tó vizénként ismert Egyedül a tóparton) hallhatóak Legendák címû CD-jén (1992, Hungaroton). 1965-ben disszidált, 1990-ben települt haza Kanadából. Életrajza tavaly jelent meg: Zoltán János: Csak egy kis emlék.

PRO CULTURA URBIS A Fõvárosi Önkormányzat által 2000-ben alapított Pro Cultura Urbis díjat idén Török Ferenc filmrendezõ, Szabó Márton, a Mûvész mozi vezetõje, Megyik János festõmûvész és a Spinoza-ház kollektívája nyerte.

IRAKI FILM Elkészült a háború utáni elsõ mozifilm Irakról: Bahman Ghobadi árván maradt kurd gyerekek sorsát mutatja be a Szaddám Huszein bukását közvetlenül megelõzõ idõszakban. A kurd származású iráni rendezõ Lakposhtha ham parvaz mikonand (A teknõsök tudnak repülni) címû filmjét a múlt héten mutatták be Londonban, s Irán ezt nevezte a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenybe.

Figyelmébe ajánljuk