Húsz éve léptünk be az Unióba, de ez most nem ünnep

  • narancs.hu
  • 2024. április 17.

Külpol

A Szabad Európa úgy tudja, nem készül központi ünnepséggel a kormány.

2024. május elsején lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, két hónappal később pedig Magyarország lesz az Unió soros elnöke fél éven át, és közben lezajlik az európai parlamenti választás is az önkormányzatival egy időben.  A Szabad Európa információi szerint azonban az Orbán-kormány nem tervez az emléknapon központi ünnepséget.

A portál úgy tudja, Medgyessy Pétert, aki húsz évvel ezelőtt miniszterelnök volt, meghívták Strasbourgba, ahol tíz tagország akkori vezetői részt vesznek egy ünnepségen az Európai Unió történetének legnagyobb bővítésére emlékezve.

A Szabad Európa emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormányok kapcsolata hogyan romlott az Európai Unióval, és közben, a csatlakozás tízéves évfordulóján a magyar Parlamentről levették az uniós zászlót, amelyet azóta sem tűztek vissza.

Közben egy közvélemény-kutatás eredménye szerint a magyarok 77 százaléka úgy gondolja, előnyére vált az országnak a húsz évvel ezelőtti belépés.

Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi nemzeti ünnepen, március 15-én elmondott beszédében kitért az Európai Unióra, az európai és a magyar baloldalra. Arról beszélt, hogy a nyugati világban milliók élnek úgy, mint aki a semmiből jön és a semmibe tart, „ezért nincsenek, és meggyőződésük szerint nem is kell tekintettel lenni senkire és semmire. Háborúkat robbantanak ki, világokat rombolnak, országhatárokat rajzolnak át, és sáska módjára legelnek le minket”, és épp ezért el kell foglalni Brüsszelt.

Arról, hogy ez a program megvalósítás alatt áll, és hogyan alakul, ezek a cikkeink szólnak:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk