Ismét őrizteti a magyar határt Szlovákia

  • narancs.hu
  • 2023. október 4.

Külpol

Fico megígérte, ez lesz az egyik első intézkedése. A leköszönő kormány megelőzte.

Csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést Szlovákia Magyarország felől, mert csak így tudja megakadályozni, hogy a tőlünk érkező illegális bevándorlók bejussanak az országba – írja a hvg.hu.

Ez a rendelkezés a határ teljes hosszára vonatkozik, és október 14-éig lesz érvényben, de ezt a határidőt meg lehet hosszabbítani.

Korábban Csehország és Lengyelország, majd Ausztria is ellenőrzést vezetett be a Szlovákiával közös határszakaszokon, a megerősödött migrációs nyomás, a bevándorlókkal együtt megjelenő embercsempészek miatt.

Az, hogy újabban Magyarországon át Szlovákia felé próbálnak beljebb jutni Európába az illegális bevándorlók, a hétvégén lezajlott szlovákiai parlamenti választások kampányának egyik fő témája volt. 

A szlovákiai országos tanévnyitón Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök szóba hozta, hogy a Szlovákiában feltartóztatott határsértők Magyarország felől érkeztek, és meglepőnek nevezte, hogy Magyarországon ezernégyszáz embercsempészt engedtek ki a börtönökből. Azt mondta, hogy erről beszélni akar Novák Katalin köztársasági elnökkel.

A választásokon győztes Robert Fico is arról beszélt, mihelyt hivatalba léphet, elsőként ezt a problémát fogja kezelni, és úgy, hogy ismét lesznek határőrök a szlovák–magyar határon.  A vasárnapi győzelem óta még nem alakított kormányt. Ezt a mostani döntést még a hivatalban lévő szlovák kabinet hozta.

Az ideiglenes szlovákiai határellenőrzés hírére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, „teljes egészében Brüsszel hibája a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában, ugyanis a kötelező letelepítési kvóták napirenden tartása mágnesként vonzza az illegális bevándorlókat és támogatja az embercsempészek üzleti modelljét”. 

Szijjártó Péter reméli, hogy „a következő európai parlamenti választáson végre olyan politikusok kerülnek döntési pozíciókba Brüsszelben, akik a migrációt megállítani akarják, és nem akarnak újabb és újabb migránsokat Európába hívni”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk