Szétlőtt panel, kínai segítség, leállított Instagram - hétfői hírek az ukrajnai háborúból

  • narancs.hu
  • 2022. március 14.

Külpol

Budapestre vasárnap is több ezer menekült érkezett.

Oroszország hadfelszerelést kért Kínától, írta meg a Financial Times és a Washington Post az Egyesült Államok meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva, Moszkva állítólag gazdasági támogatást is kért a nyugati szankciók ellensúlyozására – számolt be róla az MTI. Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters hírügynökségnek az értesülést firtató megkeresésére azzal válaszolt, hogy „sosem hallott erről”. Mindezzel összefüggésben hírügynökségek felidézik, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn fog Rómában találkozni Jang Csie-csivel, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetőjével. Sullivan óva intette Kínát, és leszögezte, minden bizonnyal következményekkel kell számolnia, ha segít Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában.

Lövedék csapódott egy kijevi lakóépületbe hétfőre virradóan, legkevesebb két ember meghalt és heten megsebesültek – jelentette az MTI beszámolója szerint az ukrán televízió az ország belügyminisztériumára hivatkozva. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közölte, hogy a sebesülteket kórházba vitték. A támadás a város északi részén lévő Obolony kerületet érte. A kijevi városvezetőség azt közölte, hogy a tűzoltóság a helyszínen van, a kilencemeletes épületből mintegy 70 embert menekítettek ki, a tüzet pedig sikerült eloltani. A katasztrófavédelem túlélők után kutat. A NEXTA fehérorosz ellenzéki hírportál Twitteren arról adott hírt, hogy az épület félig összeomlott.

Az ukrajnai háború elől vasárnap 4006 ember, köztük 1239 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a police.hu oldalon. A közlemény szerint a legtöbben információt kértek, és egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 12 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.     Emlékeztettek: a BRFK és a Készenléti Rendőrség a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – olvasható a rendőrségi közleményben. A pályaudvari helyzetről készült riportunk szerint ugyanakkor a menekültek ellátásából továbbra is elsősorban a civilek veszik ki a részüket.

Újabb külföldi cégek jelentették be, hogy felfüggesztik tevékenyégüket vagy kivonulnak az orosz piacról, tiltakozásul az Ukrajna elleni orosz háború miatt, írja az MTI. Az egyik legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank azt közölte, hogy megszünteti oroszországi jelenlétét. „Néhány nemzetközi partnerhez hasonlóan, a jogi és a szabályozási kötelezettségeket betartva felszámoljuk oroszországi üzletünket” – áll a cég közleményében. Egy másik vezető német bank, a Commerzbank AG szóvivője is hasonló lépésekről számolt be. A nyomtatókat és fényképezőgépeket gyártó japán Ricoh hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti az oroszországi szállításokat. Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy az ASUS tajvani személyiszámítógép-gyártó tervet dolgoz ki alkalmazottainak és vállalkozásainak „evakuálására” Oroszországból. A vezető technológiai cégek közül korábban a Microsoft és a Panasonic felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, az Apple, az Ericsson, a Nokia és a Samsung pedig leállította a szállításokat.

Éjféltől leállt Oroszországban az Instagram – de ezúttal az orosz hatóságok döntése áll a háttérben. A Reuters beszámolója szerint a lépés válasz arra, hogy az Instagram anyavállalatának számító, és a Facebookot is tulajdonló Meta változtatott közösségi oldalainak gyűlöletbeszéd-tiltási protokollján, és engedélyezte, hogy például „Halál az orosz megszállókra” üzenetet tegyenek közzé a felhasználók. A Meta magyarázata szerint hibás döntés lett volna a felhasználóknak megtiltani, hogy kifejezzék dühüket és kétségbeesésüket az orosz támadás miatt. Oroszországban a döntést hatalmas felháborodás fogadta, a hatóságok hivatalos vizsgálatot indítottak az amerikai tech-óriás ellen, és indítványozták, hogy a vállalatot jelöljék meg szélsőséges szervezetként. Az Instagram vezetője szerint a leállás 80 millió felhasználót fog érinteni. Az orosz Instagram-felhasználókat a helyi hatóságok korábban arra figyelmeztették, hogy mentsék le időben a tartalmaikat, és azokat vigyék át valamelyik orosz fejlesztésű platformra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

ELLENZÉK DK ÉRD JELÖLTEK VÁLASZTÁS 2022 ÁLJELÖLT ASZTALOS ÉVA

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANAz ellenzék összepedofideszezte a

Az ellenzék összepedofideszezte a "gyermekvédelmi" népszavazás plakátját

NEKED AJÁNLJUK

Figyelmébe ajánljuk