Csimpázként festette le a brit képviselőket, és ez most fontmilliókat érhet

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 16.

Kultúra

Árverésre viszik Banksy legnagyobb, leghíresebb festményét.

Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményén a brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázolja. Az alkotás a rejtőzködő brit graffiti művész legdrágább művé válhat, ugyanus a Sotheby's árverésre bocsátja a képet Londonban. Az október 1-i árverésen az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít - írja az MTI.

Banksy a képet még 2009-ben festette, amikor a Brexit fogalma még ismeretlen volt a britek körében, ezért az október 3-i árverés időzítése a lehető legideálisabb, alig egy hónappal Nagy-Britanniának az Európai Unióból való október 31-re tervezett kilépése előtt - olvasható a The Art Newspaper művészeti folyóirat honlapján.

"Bármilyen álláspontot foglalsz el a Brexit-vitában, kétségtelen, hogy ez a műalkotás most időszerűbb, mint bármikor, jól kapja el a politikai káosz példanélküli szintjét és megerősíti Banksyt, mint napjaink egyik legjelentősebb szatirikus vitázóját" - mondta Alex Branczik, a Sotheby's kortárs európai művészeti részlegének vezetője.

A négy méter széles képet 2009-ben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, a kiállítás abban az évben bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé.

A londoni árverést alig egy évvel az után rendezik, hogy mindenki megdöbbenésére a képkeretbe épített papírvágóval megsemmisítette magát a graffitiművész egyik alkotása az után, hogy mintegy 1,2 millió euróért (csaknem 400 millió forintért) elkelt a Sotheby's árverésen. A Lány léggömbbel (Girl With Balloon) című, festékspray-vel készült kép az előzetes becslésekhez képest háromszoros áron kelt el és az eddig legdrágábban eladott Banksy-mű lett.

Banksy olyat tett, amit még soha senki

Az aukciót bonyolító művészeti vezető értetlenül áll a helyzet előtt. A híres graffitiművész A Lány léggömbbel című, festékspray-vel készült képe az előzetes becslésekhez képest háromszoros áron kelt el (1,2 millió euróért) egy londoni árverésen. Ez lett egyébként az eddig legdrágábban eladott Banksy-mű - írja az MTI.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.