Kiemelt nemzeti értékké nevezték ki a székely himnuszt

  • narancs.hu
  • 2022. január 23.

Kultúra

Ez a hungarikummá válás előszobája.

A székely himnusz Magyar Értéktárba való felvételéről döntött a Hungarikum Bizottság, ezzel tovább nőtt az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma – jelentették be az RMDSZ honlapján

A 100 éves műdal így a következő lépésként hungarikummá válhat. Erről Hegedüs Csilla, z Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke beszélt. Elmondta, hogy amindehhez egy újabb felterjesztés és annak elfogadása szükséges. Ezeket a lépéseket pedig az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság hamarosan meg is fogja tenni.

A Székely himnuszt egyébként 1921-ben szerezte Mihalik Kálmán, szövegét Csanády György írta, éa eredetileg egy Budapesten előadott misztériumjáték betétdalának készült, Bujdosó ének címmel.

A Székely himnusszal azonos időben a bizottság döntése értelmében a Magyar Értéktárba bekerült még a Füvészkert ELTE, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, és a hetési férfi és női viselet.

S Hungarikumok Gyűjteményébe ezúttal a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzést vették fel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk