Nem nevezték ki Ókovács Szilvesztert az Operaház élére

  • narancs.hu
  • 2022. december 3.

Kultúra

Új pályázatot írnak ki, miután az előző eredménytelenül zárult – közölte a kulturális minisztérium.

Az Operaház főigazgatói munkakörének betöltésére idén augusztusban kiírt pályázat eredménytelenül zárult. A vonatkozó jogszabálynak megfelelően az új pályázatot az eredménytelenné nyilvánítástól számított hatvan napon belül kell kiírni – írja a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye nyomán az MTI.

Ókovács Szilveszter főigazgatói megbízatása 2023. február 14-én lejár. Mandátumát megbízott főigazgatóként július 31-ig, de legfeljebb az új vezető kinevezéséig meghosszabbítja Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. Az új pályázat szempontjait meghatározza „a jövőben történő befektetés szemlélete, a jövőképek versenye”, illetve az, milyen terve van a pályázónak „az energetikai és finanszírozási feltételek, amelyek innovatív megoldások” terén.

Eredetileg hárman aspiráltak az Opera vezetésére: a jelenlegi igazgató mellett Győriványi Ráth György karmester, aki korábban rövidebb ideig háromszor is betöltötte a fő-zeneigazgatói pozíciót, illetve Zoboki Gábor építész, aki azonban visszavonta a pályázatát. 

Az Index információja szerint Ókovács újra pályázik: „Áttekintem a pályázati anyagomat, és azt a kért új szempontok alapján kiegészítem. A megkezdett munkát folytatni szeretném a következő öt évben a csapatommal együtt” – írta. A lap szerint a kormányzat nem szeretné a 12 éve regnáló igazgatóval újabb öt évre megújítani a szerződését, két évre azonban kineveznék, ez viszont Ókovácsnak nem tetszik. Az új igazgatót november közepéig meg kellett volna nevezni, végül csak 30-án érkezett a minisztérium közleménye.

Ókovács Szilveszter március 12-én, az Ybl-palota újranyitásakor azzal viccelődött Orbán Viktor jelenlétében, hogy tizenkét év sok idő, azután mindenkinek mennie kell. A szövegkörnyezetből kiderült persze, hogy a saját pozíciójára gondolt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk