Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

  • narancs. hu
  • 2019. szeptember 16.

Lélek

A múlt héten elhunyt Kossuth-díjas építészt, díszlettervezőt október 6-án búcsúztatják.

Csendes emlékezést, néma felállást tartanak Rajk László, a múlt héten elhunyt Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező sírjánál október 6-án 7 órától 17 óráig a Fiumei úti Sírkertben.

Mindazokat várják Rajk László sírjához egy szál virággal, kaviccsal vagy apró emlékkel, "akiknek fontos, ahogyan élt, amit alkotott, és amiért küzdött: a szabadság, az emberi jogok, a szolidaritás, a kultúra sokszínűsége, az önkényuralommal szembeni ellenállás, a harmadik Magyar Köztársaság, és szeretett városa, Budapest" – közölte az elhunyt özvegye, Rajk Judit kérését a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, Rajk László temetése kérésére szűk családi körben zajlik, a nyilvánosság mellőzésével. Sírja a Batthyány-mauzóleum közelében, a 10. parcellában, egy platánfa alatt található.
A Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának volt elnökségi tagja, a demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus 70 évesen szeptember 11-én hunyt el rövid lefolyású, súlyos betegséget követően.
Rajk László tervei alapján épült egyebek között a Lehel Csarnok, részt vett a Corvin mozi, a bécsi Collegium Hungaricum és a Moulin Rouge rekonstrukciójában.

A Magyar Nemzeti Filmalap saját halottjának tekinti Rajk Lászlót, akinek filmes munkái között olyan világhírű magyar alkotások voltak, mint a Megáll az idő, a Miss Arizona, A londoni férfi, A torinói ló, az Oscar-díjas Saul fia, az 1945 és a Napszállta. Egyik utolsó munkájaként Tóth Barnabás idén bemutatott Akik maradtak című mozijának díszlettervezője volt.

Rajk László építész, látványtervező művész, politikus, az ország kevés bátor és tisztességes embereinek egyike, rövid, súlyos, emberfeletti méltósággal viselt betegség után, tegnap este meghalt – írta Rév István nekrológjában, melyet itt olvashatnak.

Rajk László 1949-2019

Rajk László építész, látványtervező művész, politikus, az ország kevés bátor és tisztességes embereinek egyike, rövid, súlyos, emberfeletti méltósággal viselt betegség után, tegnap este meghalt. Hetven évesen, majdnem napra pontosan hetven évvel azután, hogy apjának koncepciós pere elkezdődött. Minden rendszer üldözöttje volt születésétől kezdve.

Figyelmébe ajánljuk