Churchill, Spielberg újságírói és Deadpool – Ezekért a filmekért lesz érdemes moziba menni idén

  • Gera Márton
  • 2018. január 6.

Mikrofilm

Lesz mit nézni 2018-ban is: itt vannak a legjobban várt filmek.

A legsötétebb óra (Darkest Hour)

false


Az nem újdonság, hogy Gary Oldman úgy alakul át, hogy valószínűleg a saját felesége sem ismerne rá (volt ő már Sid Vicious is). Itt épp a derék Sir Winston Churchill jelmezét ölti magára Mr. Oldman. Nem nehéz megjósolni, hogy mindezért hullani fognak a díjak, de ami a néző számára fontosabb, az inkább az, hogy végre talán készül egy Churchillhez méltó Churchill-film (persze azért John Lithgow sem rossz a The Crownban), ami a brit miniszterelnök vívódásait is megmutatja. A legsötétebb óra pedig pont erről szól.

Bemutató: január 18.

A legsötétebb óra - 1. magyar nyelvű előzetes

Országos bemutató: 2018. január 18. Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett.

Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

false


Ilyen címet is csak az az ember tud adni, aki megrendezte az Erőszakikat és A hét pszichopata és a Si-cút. Természetesen a vérről, verésről és tönkrement életekről szívesen regélő Martin McDonagh-ról van szó, aki manapság nem drámaíróként, hanem rendezőként véteti észre magát. Öt év kihagyás után pedig most újra beállt a kamera mögé, hogy elmeséljen egy vélhetőleg morbid, de nagyon is drámai történetét egy gyilkosságról, melynek elkövetőjét nem tudja elfogni a rendőrség. Annyi már biztos, hogy sörösüvegek összetörésében nem lesz hiány.

Bemutató: január 25.

Három óriásplakát Ebbing határában (16) – hivatalos feliratos előzetes

Az Oscar-díjas Martin McDonagh az Erőszakikkal és A hét pszichopata és a sicuval bizonyította, hogy mestere a fekete humorú történeteknek. Új filmje 2018 januárjától a mozikban!

Fantomszál (Phantom Thread)

false


Nem feltétlenül a divatvilág és az ötvenes évek Londonja a legizgalmasabb filmes téma, amit el tudunk képzelni, de mégiscsak ez lesz az a mozi, mely Daniel Day-Lewis hattyúdalaként fogja beírni magát a filmtörténelembe. A Vérző olaj olajmágnása, Lincoln elnök úr megformálója ugyanis búcsúzik a színészettől, és ez máris egy ok arra, hogy megnézzük, mit nyújt Paul Thomas Anderson drámájában. Akik már látták, el vannak ájulva tőle, az egekig magasztalják Daniel Day-Lewist, szóval mi is szeretnénk hasonló állapotba kerülni.

Bemutató: február 1.

Fantomszál – magyar feliratos előzetes

Országos bemutató: 2018. február 1. A csillogó 50-es években, a háború utáni Londonban Reynold Woodcock, a híres szabó (Daniel Day-Lewis) és nővére, Cyril (Lesley Manville) a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat a Woodcock Ház sajátos stílusában.

A Pentagon titkai (The Post)

false


Vannak, akik nagyon unják már, amit Spielberg csinál, és lassan Woody Allenhez hasonlítják, aki minden évben újabb filmmel jelentkezik, csak sokszor azt nem tudni, hogy minek. Akik nem ehhez a táborhoz tartoznak, azok viszont a Kémek hídjához hasonló, feszült drámát várnak A Pentagon titkaitól, melyben elszánt újságírók kutakodnak az igazság után. Azt hallani, hogy Meryl Streep és Tom Hanks elképesztően játszik a Pentagon-iratok kiteregetéséről szóló filmben, és igazából azt sem bánnánk, ha Spielberg csupán a saját Spotlightját csinálta volna meg, mert hát a Spotlightért nem volt nehéz rajongani. Óda lesz ez az újságíráshoz a post-truth korában, vagy csak spielbergi szemfényvesztés? Pár hét múlva minden kiderül.

Bemutató: február 22.

A PENTAGON TITKAI – szinkronizált előzetes (12E)

Steven Spielberg hihetetlenül lebilincselő, szórakoztató mesterműve, a 6 Golden Globe-díjra jelölt A PENTAGON TITKAI Meryl Streep és Tom Hanks főszereplésével február 22-től a mozikban.

Vörös veréb (Red Sparrow)

false


Soha nem értettük igazán a Jennifer Lawrence-rajongást, de Darren Aronofsky legutóbbi munkája után már kicsit közelebb kerültünk a Lawrence-mániához, ami továbbra sem hagy alább, hiába nem küzdenek már egymással az éhezők. Sőt, a Vörös verébben jár csúcsra a mánia, mert ez lesz az a film, melyben JL csábít, verekszik, balettozik, kémkedik, uszodában sétál, és közben átszeli a fél Budapestet, elvégre itt forgatták a Jason Matthews regénye alapján készülő kémthrillert. Mi azért továbbra is kétkedünk, azonban a lendületes előzetes kezd meggyőzni arról, hogy ebben a filmben nem a 2-es villamos lesz a legizgalmasabb dolog.

Bemutató: március 1.

Vörös veréb (16E) – hivatalos szinkronizált előzetes

A Magyarországon forgatott thriller Jennifer Lawrence főszereplésével 2018. március 1-jétől a mozikban!

Sztálin halála (The Death of Stalin)

false


Már az sokatmondó, hogy a jelenlegi orosz vezetés elkezdett azon gondolkodni, talán érdemes lenne betiltani az országban Armando Iannucci filmjét, mert hát az „politikai provokáció”. Szerencsére nem mindenki gondolkodik úgy, mint az orosz kultuszminisztérium, és a legtöbben veszik a lapot, hogy a Sztálin halála egy minden ízében őrületes szatíra lesz (a kommunista vezetés teljesen megőrül Sztálin halála után). Megnyugtató, hogy a filmet olyasvalaki rendezte, aki ért a szatírához, elvégre többek között Iannucci csinálja az HBO Az alelnök című sorozatát.

Bemutató: április 12.

Sztálin halála (The Death of Stalin) – Feliratos előzetes (12)

1953 márciusában a nagy vezér meghalt, és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért.

Deadpool 2

false


Régóta ismert, hogy a Marvel–Disney olyan recept alapján dolgozik, amikor a szuperhősfilmeket készíti, melyben még a hős hajszálainak számát is meghatározzák. Ám előfordul, hogy mindebből teljesen nézhető, sőt, már-már élvezetes darabok születnek, melyekre simán rá lehet szánni egy teljes estét. A Deadpool két éve pontosan ilyen film volt (bár kicsit csaltunk, ez ugyanis részben Fox-termék volt): egy pillanatig sem vette magát komolyan, és ott röhögte ki a nagytestvéreit (igen, a szuperhősfilmeket), ahol csak tudta. Hogy ebből mi marad a folytatásra, jó kérdés, másfél órányi hülyéskedésre mindenesetre biztosan lehet számítani.

Bemutató: május 31.

Rossz versek

false


Ha készült magyar film a közelmúltban, aminek zsenialitást felesleges ecsetelni, az Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című remekműve volt. Irtó kevés pénzből rakták össze, mégis ez lett az a film, amiről a bemutató után mindenki beszélt: nehezen lehetett beülni úgy egy kávézóba, hogy ott valaki ne éppen arról fecsegjen, hogy milyen mókás is volt, amikor Kovács Zsolt veszekedett a családi ebédnél. A folytatás valami nagyon hasonlót ígér, és ha jól sejtjük, megint a 20-as, 30-as generáció problémái lesznek előtérben, amiről már a VAN… is olyan egyedi látásmóddal beszélt. Néhány különbség persze van: ebben a főszerepet már maga Reisz Gábor játssza, és a immár jóval több pénz állt készítők rendelkezésére. Ja, és szerencsére Kovács Zsolt is visszatér.

Bemutató: június

Cikkünkben csak az év első felének bemutatóival foglalkoztunk, a későbbi premierekre pár hónap múlva térünk vissza.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Neked ajánljuk