Így fest Timothée Chalamet Bob Dylanként

  • narancs.hu
  • 2024. október 10.

Mikrofilm

Megérkezett az A Complete Unknown előzetese.

Manapság el vagyunk kényeztetve életrajzi filmekkel: a Bohém rapszódia után Elton John, Whitney Houston és Bob Marley is saját filmet kapott, készül a Michael Jackson biopic is, és már a tárban van a Bob Dylant megéneklő alktás. Utóbbit nem hiába várják annyian: az irodalmi Nobel-díjas folklegenda bőrébe napjaink egyik legfelkapottabb színésze, Timothée Chalamet (Szólíts a neveden; Dűne; Wonka) bújik majd. A művész egyetemista szerelmét Sylvie Russót Elle Fanning, Joan Baezt Monica Barbaro, Pete Seegert Edward Norton, Johnny Cash-t Boyd Holbrook, Woody Guthrie-t pedig Scott McNairy játsza majd. A rendező az a James Mangold lesz, aki közel húsz éve A nyughatatlannal egyszer már állított emléket Johnny Cash előtt – sőt, azóta sem igazán született ennél jobb zenés életrajzi film. Mangold viszont sorban szállította a sikereket: a Logan – Farkas és Az aszfalt királyai után immáron kétszeres Oscar-jelöltnek számít (előbbi forgatókönyvéért, utóbbinak pedig a producereként jelölték). Igaz, a sikerszériája a tavalyi Indiana Jones és a sors tárcsájával megszakadt.

Az A Complete Unknown Elijah Wald 2015-ös Dylan Goes Electric! című könyvét adaptálja majd; ez azt mutatja be, hogyan változott Dylan énekes-gitáros tiniből ikonná, tetőpontja a fellépése az 1965-ös a Newport Folk Festivalon. Mint a fentebbi névsorból is látszik, a film Dylan mellett a korai 60-as évek zenei szcénáját is bemutatta. Ha mindebben csak fele olyan jó lesz, mint a Coen testvérek zseniális Llewyn Davis világa című balladája, máris nyert ügyünk van.

„Sokkal jobban érdekel az, milyen hatással volt másokra mint az, hogy egyfajta mozi-freudiánus módon azt boncolgassam, ki is volt ő valójában. Nagyon nehéz meghatározni – különösen egy filmben –, és az élet nagy kérdései közé tartozik, hogy mi is az a tehetség és hogyan születik valaki különlegesnek. Ahelyett, hogy erre a szerintem megválaszolhatatlan kérdésre próbálnék választ adni, inkább azt kérdezem, hogyan érint ez minket, miképpen befolyásolja létezésünket, saját érvényességünket? Féltékenység, imádat, bálványozás, megszállottság – mindezek következményei lehetnek annak, ha valakinek ilyen szuperképessége van” – fejtegette a rendező, hozzátéve, hogy a tehetség effajta terheivel Chalamet is együtt tud érezni. A színész maga fog énekelni a filmben. Ez nem szokatlan Mangoldtól; A nyughatatlanban például Johnny Cash dalait szintén a főszereplő, Joaquin Phoenix adta elő, aki most épp egy kevésbé sikeres énekes filmmel borzolja a kedélyeket. Chalamet-nek sem ez lesz az első énekes produkciója: a Wonkában már hallhattuk dalolni.

A filmet a tengerentúlon december 25-én mutatják be a mozikban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk