A James Bond halasztása véglett betett a moziláncnak
no-time-to-die_top_story_lead.jpg

A James Bond halasztása véglett betett a moziláncnak

  • narancs.hu
  • 2020. október 11.

Mikrofilm

A Tenet nem váltotta meg a világot, James Bond pedig megfutamodott – felkészül a Wonder Woman.

A műtét sikerült, a beteg meghalt – adtunk hírt nemrég az amerikai mozihelyzetről: hiába nyitott ki ugyanis az amerikai filmszínházak nagy része (mintegy 70%-a), hogy bemutathassák a messiásként várt Tenetet, továbbra is siralmas a helyzet. A koronavírus második hullámának fellángolása idején a korlátozások enyhítése ellenére ugyanis az emberek nem rohamozták meg a mozikat, így sok vetítőhely a fenntartási költségeit sem tudja kitermelni. A számok hatására pedig a stúdiók vonakodnak ringbe küldeni legértékesebb filmjeiket; újdonságok hiányában azonban tovább csökken a mozibajárási kedv, vagyis még kevesebb lesz a bevétel – ki tudja, hol és hogyan végződik mindez.

Amerikai mozihelyzet: a műtét sikerült, a beteg meghalt

Megérkezett a Tenet, de nem váltotta meg a világot, így a mozik ismét az életben maradásukért küzdenek. Az USA-n kívüli, a járvány után életedező piacokon jól megy a Tenet , az igazi kérdés azonban, hogyan teljesít otthon: több pénzt hoz-e, mint a bizonytalan mozis helyzet miatt egyből a netre költöző élőszereplős Mulan?

A moziiparra mért következő csapást a legújabb James Bond-mozi elhalasztása jelentette: a Nincs idő meghalnit eredetileg áprilisban tervezték bemutatni, majd novemberre csúsztatták a premiert. A Tenet és a járványhelyzet számait látva azonban a stúdió úgy döntött, jövő áprilisra halasztja a bemutatót. A jelek szerint ez adta a végső lökést a világ második legnagyobb moziláncának, a Cineworldnek:

a cég úgy döntött, ideiglenesen az összes amerikai és brit moziját bezárja.

Mindez 127 egyesült királyságbeli és amerikai moziját és több mint 45 ezer alkalmazottját érinti. A hálózathoz tartozik a magyar Cinema City is, ám Buda Andrea, a cég PR és marketing igazgatója a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, ők egyelőre a koronavírus miatt hozott szabályozások betartására és a lehető legjobb szolgáltatások nyújtására koncentrálnak.

A Cineworld lépése a cég alkalmazottait is meglepte, akiknek többsége a híreket olvasva értesült arról, hogy elvesztette állását. A mozitulajdonosok szövetségének elnöke New York kormányzóját, Andrew Cuomot tette felelőssé azért, hogy a stúdió végül kihúzta az idei bemutatónaptárból a James Bond-mozit. Az Egyesült Államok filmszínházainak körülbelül 70%-a üzemel jelenleg, a legtöbb államban különböző távolságtartási szabályokat írtak elő, vagy 50-70%-os kapacitást engedélyeztek. Két államban azonban még mindig nem engedélyezték a mozik kinyitását: Új-Mexikó mellett elsősorban a New York-i tiltás miatt akadtak ki a mozitulajdonosok. Mint a szövetség elnöke elmondta, az állam óriási hatással van egy-egy film bevételi eredményeire: nemcsak a több millió néző miatt, de azért is, mert a kriitkusok és véleményformálók jelentős része is itt lakik.

A James Bond-csúszást ráadásul az elmúlt napokban további halasztások követték:

a Robert Pattinson-féle, sokak által várt Batmant jövő október helyett 2022 márciusában tervezik bemutatni; a nagy dobásnak szánt Dűne sem érkezik idén, így tuti, hogy az Oscaron se indul, helyette a Batman helyén, jövő októberben számol vele a stúdió. Az új Mátrix ellenben hamarabb, 2022 áprilisa helyett 2021 decemberében érkezne. Csúszik a The Flash és a Shazam 2 premierje, a Black Adam és a Minecraft pedig egyelőre le is került a bemutatónaptárról. Egy rakás mozinak szintén nem tudni a premierjét, köztük van Wes Anderson új filmje, vagy a Kampókéz remake-je is. Jelen állás szerint már csak két, nagyszabású produkció maradt, aminek idei premierjéről még nem tettek le teljesen: a Wonder Woman 1984 és a Pixar Soul-ja. Kérdés, ők képesek lesznek-e feltámasztani a moziipart – már ha valóban meglesz a premierjük idén.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.