Obama kedvenc idei sorozatában a főhősnő az ő képére kényezteti magát

  • Szabó Ádám
  • 2019. december 31.

Mikrofilm

Remek ízlés vagy némi humorérzék?

Barack Obama volt amerikai elnök idén is megosztotta a világgal személyes kulturális toplistáját: kedvenc zenéi között ott van Bruce Springsteen és Beyoncé mellett DaBaby és Lil Nas X is; míg a favotizált könyvek közé befért Pulitzer-díjas regény, gazdaságról, sportról és az amerikai történelemről szóló kötet is.

 

Mindezek után Obama most kedvenc idei filmjeit és sorozatait osztotta meg. A listán ott van az American Factory, amelyiknek maga az ex-elnök és felesége a producere. Az ohiói üveggyárról szóló dokumentumfilm a Sundance-en debütált, a forgalmazási jogokat a Netflix vásárolta meg, és jó eséllyel pályázik az Oscar-díjra is, hiszen ott van a kategória shortlistjén is. Obama ízlése több ponton találkozik a mi idei toplistánkkal is: ott van a dél-koreai Élősködők, a Házassági történet és Martin Scorsese Az írje is.

25 film, amiért érdemes volt moziba menni 2019-ben

Szerethető vígjátékok, borzongató tündérmese, Tarantino és egy szuperhősfilm is befért. Marvel-mozi lett minden idők legtöbbet kasszírozó filmje; a Star Wars-saga egy nem túl jól sikerült epizóddal búcsúzott; a csapból is adaptációk ömlöttek; alig tudtunk úgy moziba menni, hogy ne Miki egérék zsebét tömjük; ha pedig otthon filmeztünk, tuti hogy egy másik kisgömböcöt, a Netflixet tápláltuk - mindezek alapján akár be is zárathatjuk a mozikat, hiszen a trendek a filmekhez hasonlóan évek óta ugyanazok.

Obama a filmek mellett három sorozatot emelt ki, amelyek mint írja, legalább olyan erőteljesek, mint a mozik: ez a Watchmen, az Unbelievable című minisorozat és a Fleabag második évada. Utóbbi az év egyik legnagyobb szenzációjának számított: 6 Emmy-díjat is begyűjtött, az alkotója, Phoebe Waller-Bridge pedig a legkapósabb tehetséggé vált Hollywoodban. Kár, hogy a siker ellenére, vagy talán épp azért befejezte a sorozatát, vagy legalábbis biztos benne, hogy 16 évig még nem folytatja.

Az internet azonban nem pusztán attól őrült meg, Obamának a jelenlegi elnökkel szemben milyen kiváló ízlése van, inkább azon röhög mindenki, hogy ha az egykori elnök a második évadért odáig volt, akkor bizonyára a Fleabag első felvonását is látta; melyben egy rövidke jelenet erejéig ő maga is feltűnik. A sorozat pilotjában a főhősnő Obama egyik beszédét nézve annyira izgalomba jön, hogy magához nyúl, s ebben pedig a mellette lévő barátja sem akadályozza meg.

Trumpról köztudott, hogy egyetlen alkalmat sem mulaszt el, ha saját tévés munkáit, vagy epizódszerepeit kell dicsérni, de Obama vélhetően nem maga miatt válogatta be a Fleabaget a legjobbak közé.

Neked ajánljuk