Újabb részletek derültek ki Will Smith Oscar-díj átadón kiosztott pofonjáról

Mikrofilm

Többek között az is, hogy a színész már hét éve nem él együtt feleségével, Jada Pinkett Smith-szel.

Jada Pinket Smith-nek Worthy (’Méltó’) címmel önéletrajzi könyve jelenik meg októberben, ennek köszönhetően ahogy az lenni szokott, végigturnézza az amerikai médiát. A színésznőt ma legtöbben Will Smith párjaként ismerik, akivel két közös gyerekük van. A 90-es években azonban ismert arcnak számított a film- és tévéiparban is: az áttörést a fekete egyetemistákról szóló A different world című szitkom hozta meg számára, ezt követően olyan filmekben szerepelt, mint a Szimatnak szemét, szemétnek szimat, a Bölcsek kövére, vagy a Sikoly 2. Tupac Shakur egyik jóbarátjának – egyes pletykák szerint szeretőjének – számított, a rapper több videoklipjében is szerepelt. A 2000-es évek után sem tűnt el a süllyesztőben, játszott a Mátrix második és harmadik részében, a Colleteral – A halál zálogában, feltűnt Will Smith több filmjében, valamint a Madagaszkár-sorozat egyik karakterét is szinkronizálta. Az utóbbi években azonban inkább üzletasszonyként, saját talkshow-ja házigazdájaként, na meg a Smith családi szórakoztató vállalat tagjaként volt ismert – amíg el nem csattant az a bizonyos pofon.

Chris Rock, a gála egyik díjátadója Jada Pinkett Smith kopaszra nyírt fején viccelődött a G.I. Jane-t emlegetve, amelyben Demi Moore ugyancsak kopaszon játszott. Mint azonban kiderült, a színésznőnek alopecia nevű autoimmun betegsége van, ezért vágta le a haját. Will Smith élő adásban vett revansot a komikuson – a jelenetet sokan egy előre eltervezett gegnek hitték, ám a pofon után Smith hangosan szitkolózva szólította fel Rockot, hogy soha többet ne vegye szájára feleségét. A megdöbbentő közjáték ellenére Smith nem sokkal később könnyek között vehette át Oscarját a Richard királyért, mindezt a közönség álló ovációval jutalmazta. Az eset rengeteg vitát és indulatot váltott ki: egyesek kiálltak Smith mellett, mások inkább Rockot, vele együtt pedig a komikusokat és a szólásszabadságot védelmezték; főleg hogy nem sokkal később egy másik standupost, Dave Chapelle-t is megtámadták a színpadon.  

Mint azt mi is megírtuk, az események után Smith lemondott amerikai filmakadémiai tagságáról és tíz évre eltiltották őt a gáláról. Az a Richard Williams is elhatárolódott tőle, akinek eljátszásáért a díjat kapta. Smith azóta ugyan visszatért dolgozni, de a laza jópofaságra épülő hírneve talán örökre odaveszett. Chris Rock idén év elején egy standup-előadásában vágott vissza az őt ért sérelemért, Jada Pinkett Smith pedig a mostani médiaturnéján vette elő újra az ügyet.

Mint egy interjúban elmondta, Rock rögtön az eset után lement hozzá a színpadról és bocsánatot kért tőle. „Azt mondta, »Nem akartalak megsérteni«, mire azt feleltem, hogy erről nem tudok most beszélni, Chris. Ez az egész egy régi hülyeség. Meg voltam győződve ugyanis róla, hogy minden a 2016-os Oscar miatt történt és az ő saját dolgaik miatt, ami még azelőtt kezdődött, hogy a 80-as években én a képbe érkeztem. Rá kell hagynom Willre és Chrisre, hogy beszéljék meg az ügyet – az biztos, hogy van miről beszélniük” – fogalmazott.

Valóban nem a tavalyi eset volt az első, hogy Chris Rock összeakasztotta bajszát a Smith házaspárral. A 2016-os Oscar előtt Jada is nyíltan kiállt az #OscarSoWhite kampány mellett, amely azért indult, mert az Akadémia abban az évben sem jelölt egyetlen színesbőrű színészt sem. Ennek egyik kárvallotja maga Will Smith volt, akit sokan a jelöltek közé vártak Sérülés című filmjéért. Az az akkori gála házigazdája azonban Chris Rock volt. Jada szerint lehet, hogy magára vette, ők a gála bojkottjára szólítottak fel mindenkit. Rock persze a színpadon egy viccel vágott vissza: „Az, hogy Jada bojkottálja az Oscart pont olyan, mintha én bojkottálnám Rihanna bugyiját. Meg sem voltam hívva!” Mint monológjában fogalmazott, valóban nem fair, hogy Will Smith-t az alakítása ellenére sem jelölték – de az se fair, hogy a Wild Wild Westért 20 milliós gázsit kapott.

„Azt hiszem volt valami félreértés köztem és Chris között a 2016-os Oscart illetően. Azt hiszem, rosszul esett neki, pedig nem akartam megsérteni” – kommentálta most Jada az esetet, hozzátéve: valószínűleg fel kellett volna hívnia Rockot hogy elmondja, nem vele van a baja, hanem az Akadémiával. Ennek ellenére az akkori gála után beszéltek egymással és bocsánatot is kértek a másiktól, így a színésző azt gondolta, elásták a csatabárdot.

Sőt: egy alkalommal Rock randira is hívta őt, mikor felröppentek a pletykák, hogy Jada elválik Willtől. A színésznő azonban elutasította Rockot arra hivatkozva, hogy a házasságáról szóló pletykák nem igazak. Most azonban kiderült, hogy talán mégis: az eddig is tudható volt, hogy Jada és Will nyitott házasságban élnek,

azt azonban senki nem tudta, hogy ugyan hivatalosan nem váltak el, de az elmúlt hét évben külön éltek.

A pofonról Jada úgy fogalmazott: „Azt gondoltam, az egész egy előre megrendezett jelenet. »Az nem lehet, hogy Will csak úgy megütötte« – futott át az agyamon. Egészen addig, amíg Will el nem kezdett visszasétálni a székéhez. Akkor rájöttem, hogy ez nem egy geg volt.” Az eset utáni bocsánatkérésen túl Jada és Rock nem beszéltek egymással, a színésznő szerint ő csak arra vágyik, hogy minden félreértés tisztázódjon és mindenki megbékélhessen. Persze, rosszul esett neki Rock G.I. Jane-es vicce, de mint elmondta, ez a komikusok dolga, neki pedig nem tisztje eldönteni, ki hogy fejezi ki magát – tisztában van vele, hogy a rivaldafénnyel az jár, hogy akár rajta is poénkodhatnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk