Megvan a Fidesz új varázsigéje a 2022-es választásokra, az sem zavar senkit, hogy nem igaz

  • narancs.hu
  • 2021. április 28.

Narancsblog

Miért zavarna, hisz négy éve meg nyolc éve sem volt igaz.

A Fidesz választási üzenete 2014-ben a rezsicsökkentés, 2018-ban a migránsveszély volt, program és jövőkép helyett átverés, illetve bűnbak- és ellenségkeresés. Nincsenek, nem is voltak kétségeink afelől, hogy a jövő évi kampány is hasonló koreográfiával készül, a Fidesz most az „oltásellenesség” varázsigéjével akarja megnyerni a választásokat, pontosabban azzal, hogy „a baloldal oltásellenes”.

Egy normális országban legfeljebb valami elmebajos törpepárt merne hasonlóval próbálkozni,

nálunk viszont minden arra utal, hogy immár a szavak jelentése is Orbán Viktorhoz idomul.

Az „oltásellenes” mostanáig azt jelentette, ami szó szerint kiolvasható belőle: mindenféle szekták tagjait és egyéb futóbolondokat, esetleg a Gődény Györgyhöz hasonló szélhámosokat. Nem tudjuk, hogy őket hogy fogják nevezni a jövőben, de az biztos, hogy innentől kezdve a 2022-es urnazárásig az „oltásellenes” és az „ellenzéki” ugyanazt fogja jelenteni. Még az sem fog számítani, ha egy olyan baloldali politikust sem tudnak előszedni, aki azt mondaná, hogy az oltás rossz.

És nemcsak propagandagépezet okádja mindezt, a kormánytagok, a kormányzati szervek is ugyanekkora vehemenciával vették át az új nyelvi jelentést.

„Mint orvos, végképp felháborít, hogy a hatalom megszerzése

és a járvány elhúzása érdekében képesek odáig elmenni, hogy mások életét kockáztassák” – nyilatkozta például Kásler Miklós, hozzátéve, hogy ellenzékiek „másokat lebeszélnek az oltásról, miközben ők beoltatják magukat akár a keleti vakcinákkal is”, Gulyás Gergely pedig arra figyelmeztet, hogy baloldal hagyjon fel az oltásellenességgel, mert az „életveszélyt hordoz magában”.

Ám még ezeknél is szánalmasabb a Kormányzati Tájékoztatási Központ legújabb hírlevele, amelyben az „új” oltásellenesek szapulása mellett egy olyan táblázatot is közzétettek, amely szerintük azt bizonyítja, hogy a kínai és az orosz vakcinák a leghatékonyabbak.

Csakhogy e durván és ostobán manipulált statisztika hitelességével kapcsolatban nem is az „oltásellenes baloldalnak”, vagy a Magyar Orvosi Kamarának, de Karikó Katalinnak is fenntartásai voltak. „Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja: kizárólag megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit” – írta közösségi oldalán a Pfizer világhírű kutatója, azt is hozzátéve, hogy „a betegségek mellett a beoltottak és az elhunytak korát is fel kellett volna tüntetni.”

Mindez persze nem jelenti azt, hogy egy ilyen blamázs után nem próbálja továbbra is átverni a lakosságot a Kormányzati Tájékoztató Központ, s folytatni az uszítást Gulyás Gergely és Kásler Miklós. Már csak azért sem, mert egyre inkább úgy tűnik, az oltásellenesség hisztériájával

a Fidesz az utolsó szalmaszálat próbálja megragadni,

hiszen ha jobban belegondolunk, a „baloldal” még csak nem is a kínai és orosz vakcinákkal hatékonyságával kapcsolatban fogalmazta meg aggályait. Egyszerűen csak európai engedélyeztetési eljárást követeltek, és nem azt, hogy Orbán Viktor üzenje meg a rádión keresztül az illetékes hazai egészségügyi hatóságnak, hogy csipkedje magát.

A pszichológiában projekciónak, „kivetítésnek” hívják

azt, amikor másokénak tulajdonítjuk saját nem kívánatos érzéseinket, szándékainkat. Úgy tűnik, hogy a Fidesz kampánya efféle kivetítés, semmi egyéb. Amikor azt látjuk a kormánysajtóban, hogy a baloldal oltásellenessége életekbe kerül, gondoljunk arra, azt miért nem írják meg, hogy a rekordszámú oltások mellett a halálozások számában is rekorderek vagyunk.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.