Közösségi finanszírozással jelenik meg újra a sikeres gyerekkönyv

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 11.

Sorköz

Lakatos István Dobozvárosa tíz éve nyerte el az Év Gyerekkönyve-díjat.

Lakatos István ismét kiadja Dobozvárost. A könyvet korábban a Magvető gondozta, most viszont közösségi finanszírozással gyűjti össze a rávalót a szerző – írja a Telex.

A kampányt a Brancsközösség.hu-n indította el, a célösszeg 2 millió forint. Ennek eddig 57 százaléka gyűlt össze, és még hátravan a gyűjtésből 49 nap. A könyv megjelenését 2000–40 000 forinttal lehet támogatni.

A kötetből annyit nyomtatnak, ahányan támogatják a kiadást, a magasabb összegű támogatásokat limitálják.

A könyv úgy született, hogy Lakatos István az Aranyvackor gyerekirodalmi pályázaton szeretett volna elindulni illusztrátorként, de nem talált maga mellé írót, így ő írta meg a történetet is. 

A könyv a megjelenésekor, 2012-ben irodalmi szenzációnak számított.

A szerző elnyerte vele az Év Gyermekkönyve-díjat, később általános iskolai tananyagba is bekerült. 

Bár a könykiadásban ritka a közösségi finanszírozás, azért előfordul. Évekkel ezelőtt Zelei Bori Kevert című kötete jelent meg így, a Telex pedig azt említi, hogy Szálinger Balázs költő idén új verseskötetét jelenteti meg magánkiadásban, és augusztusra az eladott példányszám elére az ötszázat. „Abba a közhelybe nőttem bele, hogy a verset nem lehet eladni, hogy a költőknek el kell viselniük, hogy kevésbé pörgeti őket a kiadó, mint a prózaírókat, hiszen az a modell él a köztudatban, hogy a nyereséges könyvekből befolyó bevételből adják ki a versesköteteket, és most jöttem rá, hogy ez nem vagy nem így igaz” – mondta erről Szálinger.

Lakatos István nem végleg szakított a kiadói infrastruktúrával, sőt, tavaly nyáron – mint a Könyves Magazin írja – ifjúsági és képregénykiadót alapított.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk