rés a présen

Elkel bármilyen segítség

Feuer Yvette alapító, művészeti vezető

  • rés a présen
  • 2013. január 13.

Színház

rés a présen: Milyen szerveződés a Bohócok a Láthatáron Csoport?

Feuer Yvette: Egy színészekből álló hivatásos társulat. Küldetésünk Magyarország legszegényebb területeinek kulturális és közösségi életének gazdagítása. Célunk, hogy eljussunk a szegénység és a társadalmi megkülönböztetés miatt halmozottan hátrányos helyzetben élőgyerekekhez; előadásokkal, drámapedagógiai foglalkozásokkal segítsük a gyerekek önképének, önbizalmának és együttműködési készségének fejlődését.

rap: Kikkel csinálod a csapatot? Ez a főfoglalkozásod?

FY: Színész vagyok,2010-ben alapítottam a Bohócok a Láthatáron Csoportot. Manyasz Erika és Szegedi Tamás az állandó tagok a csoportban, emellett több szakember és önkéntes is segíti munkánkat. Emellett más társulatokban játszom, dolgozom mint színész, drámapedagógus és mint gyerek-pszichodramatista is.

rap: Miről szól a gyűjtési akciótok?

FY: Minden évben - immár negyedszer - szervezünk egy nagy karácsonyi adománygyűjtési akciót. Az összegyűjtött adományokat Tomorra visszük, ahol december 15-én egy karácsonyi műsor keretében odaadjuk azoknak az 5-6 környező faluból összegyűlő gyerekeknek, akik számára a helyi asszonyok előzetesen már összeállították a csomagokat a leszállított adományokból. A Cserehát, ahol Tomor is van, Magyarország egyik legszegényebb régiója.

rap: Van-e annak jelentősége, hogy művészeti befogadó helyeken lehetett lerakni az adományt?

FY: Ezek az intézmények tudtak helyet biztosítani. Talán nem véletlen, hisz' elvileg a művészektársadalmilag érzékeny emberek, és az intézményeik pedig őket képviselik.

rap: Mit kell tudni, ha adományozni akarunk?

FY: Kérünk mindenkit, hogy jó állapotú holmikat hozzon, ami lehet használt, de legyen tiszta és használható, nem szakadt. Kérjük, hogy lezárt és felcímkézett zsákokban vagy dobozokban hozzák az adományokat, a címkére írják rá, mi a zsák vagy doboz tartalma.

rap: Milyena hazaikaritatív kultúra?

FY: Eddigi tapasztalataink nagyon jók, sokan hoztak adományt, sokan kerestek bennünket. Reméljük, ez idén is folytatódik!

rap: Mikor és hol lehet találkozni veletek?

FY: December 15-én 14.00-tól a Rom-Som Házban, Tomoron lesz karácsonyi ünnepség, a csereháti gyerekek műsorával, a mi műsorunkkal és az adományok kiosztásával. December 18-án délelőtt Ózdon, a Civilházban osztunk ajándékot, és műsorozunk a gyerekekkel, 26-án 16.00-tól pedig Budapesten az új Gödör Klubban lesz jótékonysági karácsonyi ünnepségünk gyermekotthonokban élőgyermekek számára. Januártól meg újra járjuk az országot, de a honlapunkon mindenről értesülhettek (www.bohocokalathataron.hu).

rap: Mit csinálnál, ha ötösöd lenne a lottón?

FY: Vennék belőle házat Ózdon egy családnak, akiket nagyon szeretek. Gondolom, hogy vennék dolgokat, talán művészeti-kulturális-nevelési elképzeléseim támadnának átfogóbb módon, mint jelenleg, talán félretennék belőle, és gondolom, adományoznék is. Ahogy járjuk az országot, rengeteg nehéz élethelyzettel találkozunk, ahol elkel bármilyen segítség.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.