rés a présen

„Földön járó repkedő”

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2024. október 2.

Színház

Fazakas Júlia színész

rés a présen: Frissen szerződtél Miskolcra. Milyen feladatok állnak előtted az évadban?

Fazakas Júlia: A Miskolci Nemzeti Színház tagjának lenni kiváltság, hiszen az egyik legsikeresebb színház ma Magyarországon. Négy szerepre szerződtem. Most mutattuk be Alexandru Popa román kortárs író Pókfonálon című darabját Rusznyák Gábor rendezésében, amelyben a női főszerepet, Almát játszom, aki nehezen tudja elfogadni, hogy férje egyik napról a másikra végleg kolostorba akar vonulni, feladva életét, elhagyva szerető családját, barátait. Október közepén Béres Attila rendezésében mutatjuk be a Rómeó és Júliát. Capuletnét játszom benne, lányom Rudolf Szonja, Capulet pedig Gáspár Tibor. Az előadás a leheletfinomság és az agresszió tánca lesz, a kétfelé húzásnak teljes értelmetlenségét szimbolizáló világgal, romló életkörülményekkel, sok verssel és rappel. Egyszerre lesz mai és örökérvényű. Idén még Az üvegcipőn túl (rendező: Keszég László) és Az öngyilkos (rendező: Szabó Máté) című előadásokban fogok játszani. Az Üvegcipőt nemrég mutattuk be, Lőrinczy Attila pedig megírja a folytatását, amúgy Molnár Ferenc-esen.

rap: A Pókfonálon plakátját is te tervezted. Mik voltak a fő szempontjaid?

FJ: A rendező kért fel. Meglepett, és a boldogságtól már aznap készítettem neki vagy öt tervet. Azt a grafikai tudásomat kamatoztattam, amelyet a járvány alatti Parafrázis című fotósorozatomban fejlesztettem ki (utazó kiállítás is lett belőle – A. Sz.). Klasszikus és kortárs festmények alakjait utánoztam le, otthon a négy fal között. Mindent egyedül oldottam meg, sminket, ruhát és berendezést, a fotót magamról és az utómunkát is, egy szál telefonnal. A Pókfonálon plakátját ugyanezzel a módszerrel terveztem meg. Még három plakátot fogok készíteni ebben az évben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.

Polgármesterek pácban

Attól félnek a TOP Plusz pályázatokon korábban nyertes települések polgármesterei, hogy a 2021–2022-ben megítélt összegekhez az államháztartás jelenlegi hiánya és az elapadó brüsszeli pénzek miatt nem férhetnek majd hozzá. Az illetékes irányító hatóság szerint nincs gond, csupán „újraértékelik” a pályázatokat.