Színház

Két nyelven

A MANYI-ra érdemes odafigyelni. A 2021 óta működő kultúrbázis izgalmas színfoltja Budának, rengeteg különféle programmal, kiállításokkal, koncertekkel, civil programokkal és performance-okkal. Befogadtak több Free­szfe-előadást is.

  • Sándor Panka
  • 2022. július 27.

Hullámvasúton

A Thuróczy Szabolcs prezentálta monodráma, vagyis inkább kocsmaária a stand-upos humoron túl tele van az (alkoholizmusban) lerongyolódott, elhasznált életek felett érzett keserűség dallamíveivel.

Belülnézet

Máté Gábor 1999-ben indította (még Horvai Istvánnal közösen) színészosztályát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán – később egyetem lett –, s ez az osztály a 2003-as diplomázást követően AlkalMáté Trupp néven hozott létre előadásokat.

Poénból

A darab nyomokban Molière-t tartalmaz, olvassuk a figyelmeztetést a színlapon. És valóban: Rusznyák Gábor csak kiindulásnak használta a drámát. Új szöveg született, amely a Vas István-, Parti Nagy Lajos-, Petri György-fordításokat nem felhasználja, inkább csak felidézi.

  • Sándor Panka
  • 2022. július 13.

„Kit hagynak állva”

Telihay Péter legutóbbi rendezése a Mindennapi tenyerünket című ősbemutató volt a Komáromi Jókai Színházban. Az utóbbi években főképp határon túli színházakban rendező művésszel e távolodás okairól, a hazai színházi helyzetről és legújabb munkáiról is beszélgettünk.

"Meg fogjuk hirdetni az Átrium tizedik évadát"

Eddig több mint 40 millió forintot adományoztak a nézők, és ebben még nincs benne az Egy kávé az Átriumért akcióból származó pénz. Hamarosan lehet majd jegyet venni az őszi előadásokra.

  • narancs.hu
  • 2022. július 8.

„Minden tervünk rövid távú volt”

Bár megszűnik a k2 Színház, úgy tűnik, a társulat nem széled szét. Benkó Bence és Fábián Péter alapítókkal a független színház történetéről, a financiális kilátástalanságról és közlésvágyról beszélgettünk, mielőtt az Ördögkatlan Fesztiválon véget ér majd a történetük.