chili&vanília - Málna+licsi+rózsa=Ispahan

  • .
  • 2010. február 11.

Trafik

Úgy képzelem, Pierre Hermé francia cukrászguru fülig szerelmes lehetett, amikor a mára világhírűvé vált, Ispahan fantázianevet viselő sorozatát kreálta. A málna-licsi-rózsa íztrilógia nőies, érzéki,és talán már-már giccses.
Az ízkombináció rendkívül összetett, komplex, meglepő, minden érzékszervet megszólít. A történet szerint a kreáció abban az időszakban született, amikor Pierre Hermé a híres párizsi Ladurée főcukrásza volt, itt azonban az extravagáns újítás egyáltalán nem volt népszerű, egészen keveset adtak el belőle. A cukrász ennek ellenére nem vette le a repertoárjáról, annyira meg volt ugyanis győződve az ízek harmóniájáról, hogy remélte, a közönség előbb-utóbb értékelni fogja. Így is lett: amikor később saját üzletet nyitott, hamarosan ez lett a leghíresebb, legkeresettebb és legtöbbet másolt terméke. Mára tizenhárom különböző desszertet kreált erre az íztrióra, az eklerfánktól a rétegezett pohárdesszertig.

A málna és a licsi pont ellentétes évszakban jelenik meg a piacon, így valamelyik elkerülhetetlenül nem friss. A licsi ilyenkor, télen érkezik (Kínából, Thaiföldről, Madagaszkárról), frissen is lehet kapni. Már a külseje is gyönyörű, héja belülről rózsaszín, gyöngyházas, rózsasziromra emlékeztet. Gyümölcse kissé kocsonyás, szőlőszerű, leves, parfümös. A málnával és a rózsavízzel olyan csodálatosan egészítik ki egymást, hogy az ember végül a három ízből egyiket sem érzi külön.

Ispahan dzsem

Recept (4 dl-hez)30 dkg fagyasztott málna10 dkg licsi (10 szem, héja és mag

nélkül - konzervvel is lehet helyettesíteni)

25 dkg cukorfél citrom levefél dl (5-6 evőkanál) rózsavíz

A licsit meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és apró darabokra vágjuk. Lábasban összekeverjük a málnát (a magot nem kell eltávolítani), a licsidarabokat, a cukrot és a citromlevet. Lassan összeforraljuk, majd kb. 10 percig alacsony lángon főzzük. Hozzáadjuk a rózsavizet, ismét felforraljuk. Levesszük a tűzről, kiskanállal tányéron ellenőrizzük, hogy megfelelően zselésedik-e. Túl folyékonynak fog tűnni, de hűléskor besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”