chili&vanília - Málna+licsi+rózsa=Ispahan

  • .
  • 2010. február 11.

Trafik

Úgy képzelem, Pierre Hermé francia cukrászguru fülig szerelmes lehetett, amikor a mára világhírűvé vált, Ispahan fantázianevet viselő sorozatát kreálta. A málna-licsi-rózsa íztrilógia nőies, érzéki,és talán már-már giccses.
Az ízkombináció rendkívül összetett, komplex, meglepő, minden érzékszervet megszólít. A történet szerint a kreáció abban az időszakban született, amikor Pierre Hermé a híres párizsi Ladurée főcukrásza volt, itt azonban az extravagáns újítás egyáltalán nem volt népszerű, egészen keveset adtak el belőle. A cukrász ennek ellenére nem vette le a repertoárjáról, annyira meg volt ugyanis győződve az ízek harmóniájáról, hogy remélte, a közönség előbb-utóbb értékelni fogja. Így is lett: amikor később saját üzletet nyitott, hamarosan ez lett a leghíresebb, legkeresettebb és legtöbbet másolt terméke. Mára tizenhárom különböző desszertet kreált erre az íztrióra, az eklerfánktól a rétegezett pohárdesszertig.

A málna és a licsi pont ellentétes évszakban jelenik meg a piacon, így valamelyik elkerülhetetlenül nem friss. A licsi ilyenkor, télen érkezik (Kínából, Thaiföldről, Madagaszkárról), frissen is lehet kapni. Már a külseje is gyönyörű, héja belülről rózsaszín, gyöngyházas, rózsasziromra emlékeztet. Gyümölcse kissé kocsonyás, szőlőszerű, leves, parfümös. A málnával és a rózsavízzel olyan csodálatosan egészítik ki egymást, hogy az ember végül a három ízből egyiket sem érzi külön.

Ispahan dzsem

Recept (4 dl-hez)30 dkg fagyasztott málna10 dkg licsi (10 szem, héja és mag

nélkül - konzervvel is lehet helyettesíteni)

25 dkg cukorfél citrom levefél dl (5-6 evőkanál) rózsavíz

A licsit meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és apró darabokra vágjuk. Lábasban összekeverjük a málnát (a magot nem kell eltávolítani), a licsidarabokat, a cukrot és a citromlevet. Lassan összeforraljuk, majd kb. 10 percig alacsony lángon főzzük. Hozzáadjuk a rózsavizet, ismét felforraljuk. Levesszük a tűzről, kiskanállal tányéron ellenőrizzük, hogy megfelelően zselésedik-e. Túl folyékonynak fog tűnni, de hűléskor besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.