A málna és a licsi pont ellentétes évszakban jelenik meg a piacon, így valamelyik elkerülhetetlenül nem friss. A licsi ilyenkor, télen érkezik (Kínából, Thaiföldről, Madagaszkárról), frissen is lehet kapni. Már a külseje is gyönyörű, héja belülről rózsaszín, gyöngyházas, rózsasziromra emlékeztet. Gyümölcse kissé kocsonyás, szőlőszerű, leves, parfümös. A málnával és a rózsavízzel olyan csodálatosan egészítik ki egymást, hogy az ember végül a három ízből egyiket sem érzi külön.
Ispahan dzsem
Recept (4 dl-hez)30 dkg fagyasztott málna10 dkg licsi (10 szem, héja és mag
nélkül - konzervvel is lehet helyettesíteni)
25 dkg cukorfél citrom levefél dl (5-6 evőkanál) rózsavíz
A licsit meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és apró darabokra vágjuk. Lábasban összekeverjük a málnát (a magot nem kell eltávolítani), a licsidarabokat, a cukrot és a citromlevet. Lassan összeforraljuk, majd kb. 10 percig alacsony lángon főzzük. Hozzáadjuk a rózsavizet, ismét felforraljuk. Levesszük a tűzről, kiskanállal tányéron ellenőrizzük, hogy megfelelően zselésedik-e. Túl folyékonynak fog tűnni, de hűléskor besűrűsödik. Sterilizált üvegekbe töltjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com