rés a présen - Bocs, megölhetlek? - drMáriás zenész, író, képzőművész

  • .
  • 2011. április 21.

Trafik

rés a présen: Huszonöt éves lesz idén a Tudósok. Hitted volna, amikor áttelepültél? drMáriás: Bár elég fejbevágó, amit csinálunk, hol van az ahhoz a dadaizmushoz képest, ami itt egyébként is jelen van, s amelyet nemhogy megtűrnek az emberek, hanem örömmel meg is zabálnak a politikától Szandikáig. rap: Mit hoztál és mi az, amit már itt tanultál meg? dM: Valami balkáni erőt hozhattam magamban, a modern művészetről némi tudást, s a meg nem alkuvás zsigeri ösztönét.
Itt sok barátra, harcostársra tettem szert, akikkel együtt ordítottuk és kacagtuk ki magunkból az undergroundot, amibe Bada Dadától Juszufon át Halász Péterig sajnos már sokan belehaltak. Itt azt tanultam meg, hogy bevándorló maradok mindörökre, amit meg is énekeltem egy vidám bluesban a Bocs, megölhetlek? című legújabb lemezünkön.

rap: Milyen változásokon ment át a zenekar menet közben, voltak-e korszakaitok?

dM: 25 éve játszunk punkot, '86-tól '91-ig Újvidéken őrült ösztönpunkot nyomtunk, majd '92-től '96-ig Badával dadaista operett-punkot, hogy azután '97-től a zsigeri dzsessz-punk trubadúrjaiként járjuk a hazát, a környező országokat és a világot.

rap: Hogyan függ össze az írás, a képzőművészet meg a zene?

dM: Minden egy bélhuzamból és két herezacskóból fakad, csak más-más formát ölt, és különböző módon működik műfajokon belül. Imádok írni, az a magány legszebb narkója, a festészet meg a legrelaxálóbb gonoszkodás, most éppen neves magyar politikusok portréit festettem meg Gömbös Gyulától Horn Gyuláig, mégis talán a leginkább azt szeretem, ha a közönséget őrült üvöltözésre és táncra bírhatom valahol az éjszakában.

rap: Hogyan ünneplitek a huszonötöt?

dM: Az A38-on lesz április 23-án egy hatalmas szülinapi buli kiállítással, koncertekkel, klipekkel, lemez- és könyvbemutatóval. feLugossy Laca énekel majd, az ős-Tudós Silic Miroslav basszusozik, Pándi Balázs dobol, s persze a mostani formáció Brainsből is ismert tagjaival, Endrei Dáviddal és Jeli Gergellyel zúzunk majd egy Tudósok-lemezbemutatót, végül pedig a mindenkori Tudósok-tagság játszik majd együtt.

rap: Mit hoz a jövő?

dM: A könyvfesztiválra jelent meg Nem élhetek Milosevic nélkül című önéletrajzi regényem, ami a zenekarról, a háborúról, a bevándorlásról, a külföldi turnékról szól. Czabán György filmet készít a bandáról, s ezeket így együtt szeretnénk bemutatni a Mediawave-től a Dobrudzsai Hímzőművészek Éves Találkozóján át a New York-i Sushiszakácsok házibulijáig mindenhol.

rap: Szerinted még hány év van bennetek?

dM: Nem tudom, de úgy érzem, most jobbak vagyunk, mint valaha. BB King 86 évesen van élete formájában, Archie Shepp 74 éves, és egyre jobb, én meg 44 vagyok, így még sokat kell fejlődnöm.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?