Finnugor népek Oroszországban

A kelet indiánjai

Tudomány

Június 16. és 18. között az észtországi Tartuban tartották a Finnugor Népek VIII. Világkongresszusát. A közel három évtizede elindított rendezvénysorozatot azonban beárnyékolja Oroszország egyre nyilvánvalóbb törekvése az elzárkózásra.

A négyévente megrendezett esemény célja a finnugor nyelvet beszélő népcsoportok reprezentációja, egymás közti kommunikációjuk megteremtése és az, hogy a nagyobb, államalkotó népek segítsék a kisebbségként élő csoportokat. „A világkongresszusnak a kis finn­ugor népek és nyelvek fennmaradása szempontjából szervezetként és eseményként is fontos szerepe van. Az Oroszország területén élő kisebb finnugor népek értelmisége, vagy legalábbis annak egy része finnugor identitástudattal is rendelkezik, így presztízsértékű számukra az államalkotó finnugor nyelvű népek figyelme. Ebben a kontextusban a világkongresszus, amelyen felszólal a magyar, a finn és az észt államfő, fontos nyelvpolitikai esemény is” – magyarázta Salánki Zsuzsanna nyelvész, az ELTE finnugor tanszékének adjunktusa, a magyar delegáció egyik szervezője.

Az idén Észtország 23 finnugor nemzet képviselőjét várta a Finnugor Népek VIII. Világkongresszusára: összesen mintegy 400-an vettek részt, a 124 küldött mellett megfigyelők, vendégek és újságírók. A megnyitóra meghívták Finnország, Magyarország, Oroszország és Észtország elnökét is. Az eredetileg 2020-ra tervezett rendezvényt a koronavírus miatt eleve egy évvel el kellett halasztani, és így is hibrid formában lehetett megtartani, voltak, akik csak online vehettek részt. Ha ez azonban nem lett volna elég, az Oroszországban élő kisebbségeket összefogó testület, Oroszország Finnugor Népeinek Egyesülete a kongresszus előtt másfél hónappal közleményt adott ki, amelyben közölte: az Oroszországban élő kisebbségek képviselői nem kívánnak részt venni az eseményen, mert szerintük annak csupán az a célja, hogy rossz fényben tüntesse fel Oroszországot és annak kisebbségpolitikáját. A közlemény szerint 2008 óta „a világkongresszusokat nem a finnugorok problémáinak konstruktív megoldása érdekében tartják, hanem az Oroszországi Föderáció és népeink belügyeibe való beavatkozás eszközeként”. Mindehhez hozzátették, hogy helytelennek tartják az Oroszországi Föderációban élő finnugor népek képviselőinek részvételét a kongresszuson, sőt megkérdőjelezik magának a kongresszusoknak a szükségességét is, és persze azon a meghívás ellenére Vlagyimir Putyin sem vesz részt. Az együttműködésekre mindemellett nyitottak. (Putyin eddig amúgy csak egyszer jelent meg a rendezvényen: 2008-ban, amikor a kongresszust Oroszországban, Hanti-Manszijszkban tartották.)

A teljes elzárkózás váratlan volt, és többek szerint nem sok jót jelez arról, milyen hozzáállással kezeli a jövőben az Oroszországi Föderáció a területén élő kisebbségek ügyét. Tõnu Seilenthal, a konzultatív bizottság észtországi képviselőjeként és a világkongresszus elnökeként még a konferencia előtt interjút adott az Estonian World portálnak, amelyben arról beszélt, hogy ha az Oroszországi Föderáció „vasfüggönyt” hoz létre, ők akkor is támogatni fogják az ország finnugor népeinek megmaradását.

Nyelvében él

„A finnugor népek többsége kisebbségben él. Ezért elsősorban kisebbségi kérdésekről, kétnyelvűségről, nyelvoktatásról beszélünk, emellett az északi régiókban élő, legkisebb létszámú közösségek esetében az éghajlatváltozás és az iparosítás miatt a hagyományos életmód fenntarthatósága, a környezetvédelem is kiemelt téma. El sem tudjuk képzelni, hogy ezeknek a pici, anyaországgal nem rendelkező népeknek milyen fontos, hogy egy független EU-tagállam figyel rájuk, közös célokat határoz meg, segíti az érdekképviseletüket. Presztízs­emelő szerepe van, ha figyelünk rájuk” – hangsúlyozta Salánki Zsuzsanna.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.