A mesterséges csapadék ára

Hóban, rosszban

Tudomány

A pekingi olimpia agyonhóágyúzott sportpályáit látva felvetődik a kérdés, hogy mekkora a környezeti terhe a mesterséges havazásnak.

Számos nehézséggel kellett szembesülniük a Peking környékén zajló téli olimpia szervezői­nek, s az egyik éppen a hó hiánya. Pedig a február hagyományosan nagyon hideg errefelé, ráadásul 2022 elején a fagyos levegőt magába záró, nagy kiterjedésű sarki örvény hullámzása, gyengülése utat nyitott dél felé a dermesztő hidegnek, mely elárasztotta Északkelet-Kínát is (ugyanezen hullámzás hatására nálunk viszont időnek előtte kitavaszodott). A hírek szerint a hideget papíron jól bíró skandináv olimpikonok is dideregtek, amikor előzetesen bejárták a biatlonpályát. A sarkkörök és Szibéria felől Észak-Kínára zúduló levegőtömeg azonban teljesen száraz volt, mire Pekinghez ért, pedig a hideg légtömeg a tengerek felől érkező nedves levegővel keveredve komoly havazásokat generált Szibériában, Oroszország európai felén és helyenként Ukrajnában is. Nyilván sajnálatos, de ilyenkor a tenger felől sem érkeznek nedvességgel teli monszunszelek, így egészen máshonnan kellett havat teremteni. A szervezők (kötelező) feladatát nehezítette, hogy amúgy is ez Kína egyik legszárazabb régiója.

 

Amikor piros hó esik

Jellemző, hogy amikor február 12-én, az olimpia 11. napján megérkezett az első valamirevaló havazás (ami látszólag paradox módon a délről érkező melegebb, nedvesebb levegőnek volt köszönhető), az inkább csak zavart okozott. A havat le kellett söpörni a pályákról, mivel a tulajdonságai mások, mint a műhóé, így csak megzavarta volna a mesterséges fagyott vízhez szokott sportolókat. A műhó ugyanis sokkal keményebb pályát eredményez, mint amilyent a természetesen behavazott lejtők nyújtanak.

A hó pótlásához Kínában a Songshan Természetvédelmi Területet kellett megbolygatni, amelynek egy jókora részére mesterséges hóborítást varázsoltak (a kritikákra válaszolva a kínai kormány 31 százalékkal megnövelte a védett terület nagyságát). A műveletekhez több száz földművest kellett családostul áttelepíteni, és vízzel feltölteni egy rég kiszáradt folyómedret, hogy vízforrásként szolgálhasson a hókészítési manőverekhez. A pekingi sorrendben a harmadik olyan téli olimpia, ahol jelentős részben hó­ágyúkkal oldották meg a sportpályák borítását, ám a pekingi erőfeszítések messze meghaladták Szocsi 2014-es, illetve Phjongcshang 2018-as fáradozásait, ugyanis az előző két játékokon azért a természet is hozzájárult némi hóval a sikerhez.

Mondhatnánk persze, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megvizsgálhatná előzetesen, mely helyszínek alkalmasabbak pusztán természeti, klimatikus adottságaik folytán arra, hogy ott téli olimpiát rendezzenek, de jól tudjuk, a sportvilágszervezetek döntéshozatali mechanizmusában jószerével ez az utolsó szempont.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!