Visszhang: film

Bernadette – A főnökasszony

  • 2024. március 13.

Visszhang

Egy politikus pályafutása általában drámaként dolgozható fel.

Az a nagy felelősség! Az a sok fontos döntés! Könyvek, színdarabok, filmek sokasága tárgyalta a hatalomba emelő törtetést és a hatalom megtartása végett vállalt, elveket (ha voltak) felülíró megalkuvásokat, sőt bűnöket, s végül a számvetést, hogy megérte-e.

Jacques Chirac egykori francia köztársasági elnök egész életében fontos pozíciókat töltött be, annak ellenére, hogy semmilyen területen nem sikerült maradandót alkotnia, sőt pályafutását korrupció miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéssel zárta. Chirac nem érdekes – ellenben a felesége! Pláne, ha Catherine Deneuve játssza a férjénél jobb ítélőképességű, de soha figyelembe nem vett, megyei politikusként messze népszerűbb, de az országos ügyek közelébe nem engedett, a családi életben is megalázott (hites ura közismert szoknyapecér volt) first ladyt, akit pontosan úgy használt ki, s akin pontosan úgy gázolt át élete párja, ahogy politikai ellenfelein (mert ebben volt verhetetlen az elnök). Léa Domenach ebből az alapvetően szomorú felállásból egy igen szórakoztató, a „nagy” államférfit és az általa irányított, macsizmótól bűzlő, korrupt, szervilis, törtető, inkompetens bagázst alulnézetből bemutató filmet rendezett, amely a látókört a világpolitikáig tágítja. Itt is érthetjük a franciaként nyilván még erősebben érzékelhető iróniát, amely azonban (eltérően a műfajban megesett egyes kelet-európai próbálkozásoktól) szellemes, elegáns.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.