Visszhang: könyv

Celler Kiss Tamás: A mérgezett gyalog

Visszhang

A sakkban a mérgezett gyalog az a védtelenül hagyott bábu, amelynek leütésével az ütő fél hátrányba kerül, tudjuk meg rögtön a kötet elején.

Erős nyitás. És jók a fekete-fehér illusztrációk is: Nagy Kornélia sakktáblát szétrajzoló képein a pepita motívumok hol cseppfolyósak, hol földgömbszerűek, máshol lépcsőzetesek. Fenyegető, súlyos világuk jól passzol a versekhez. Kár, hogy a sok kép szinte a szövegek fölé nő, feleennyi elég lett volna. Az is jó, hogy a végén kiderül, hogy a versekből épp’ annyi (39) van, mint amennyi lépésből állt egy, nem mellékesen döntetlennel végződő, 1969-es sakkjátszma. Az átgondolt koncepció többnyire átgondolt és feszes verseket tart egyben. Gazdag, játékos, a komor témák ellenére sokszor humoros, sőt derűs világot teremt CKT, amelyet szinte szétvet a témák sokasága. Szerelmek, családi történetek (traumák), apaportrék, öregkor, illetve világvége-fantáziák: mintha a szerző mindent egybe akart volna hordani. A szigorú keret tematikailag is egyneműbb, koncepciózusabb anyagot kívánna. A sok emlékezetes szöveg közül az egyik legjobb az „infláció”. Ennek a versnek története is van: a délszláv háború idején mindenkinek sorba kellett állni az alapvető élelmiszerekért, és amikor csak köménymagot lehetett venni, akkor a lírai én apja felvásárolta a készletet (száz csomag). Habár hülyének nézték, csak ki kellett várnia a disznóvágás idejét. Szép metaforája ez a versírásnak!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.