Visszhang: színház

Figyelem megzavarására alkalmas

Visszhang

Kelemen Kristóf ötödször rendez a Trafóban, most épp közösségi színházat, Brecht A rendszabály című tandrámája nyomán.

Amíg a helyünket keressük, a vetítőn üzeneteket, a közöttünk ülő szereplők közös csetjét látjuk. Ők innen lépnek a színpadra. Világos: egyek közülünk, az egész nézőtér a darab része. Ahogy a manipulált valóság is része mindannyiunk életének. Majd Brecht szól hozzánk, legalábbis az MI által konstruált mása, és őt követik a jól megválasztott civilek, a mai kor „agitátorai”. A Trash of Köztér nevű Instagram-fiókot jegyző, Berlinben élő kurátor, Benedek Kata arról beszél, hogyan formálják a tudatunkat a köztereken megjelenő alkotások. A Lakmusztól Német Szilvi egy baloldali influenszer nyomába ered, a tiktokker Seres Samu híranyagok manipulatív effektjeire mutat rá. A legmegrázóbb Jeney Orsolya emberjogi aktivista meghurcolásának története. Az azonos súlyú megszólalások és a színházi elemek kitűnő és arányos alkalmazása bevon minket a párbeszédbe, és bár sokszor nevetünk az ábrázolt helyzetek abszurditásán, a kezünk végig ökölben a könnyen kifordítható érzékelésünk ilyen közvetlen megtapasztalása okán. Az online tér kezdetben demokratikusnak tűnő világa mára a legfőbb árucikké váló figyelmünk piactere lett, gyomorszorító látni, mennyire tehetetlenek még a nagy elérést hozó véleményformálók is. „Hogyan lehet ezen körülmények között egy ügyet képviselni és láthatóvá tenni? (…) Hol vannak a rések a rendszeren?” – tesz fel kérdéseket a darab. Válaszok egyelőre nincsenek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!