VERZIÓ 20.: Visszhang

Hawar, száműzött gyermekeink

  • - barotányi -
  • 2023. november 22.

Visszhang

Az Iszlám Állam rémtetteinek könyvében az egyik legszörnyűbb fejezet az észak-iraki jazidi közösség ellen végrehajtott „etnikai tisztogatás”.

2014 augusztusában és őszén több ezer embert (főleg férfiakat és fiúkat) öltek meg a dzsihádisták által eretneknek, sőt sátánistának tekintett közösség tagjai közül, s ezrekre rúgott azon nők, néha egészen fiatal lányok száma, akiket szexrabszolgaságba kényszerítettek. A megerőszakolt nők gyermekeit (már ha egyáltalán kiszabadultak) a jazidik tisztátalannak, az Iszlám Állam fattyainak tartják, s kivetik maguk közül. Pascale Bourgaux belga riporter egy olyan jazidi nőt követett kamerájával, aki mindenáron vissza akarja kapni kislányát, Maryát: „Ana” (ahogy a filmben emlegetik) talán az első olyan túlélő jazidi anya, aki a hallgatást megtörve hajlandó beszélni a vele és sorstársaival esett szörnyűségekről. Még ha arcát – biztonsági okokból – nem is láthatjuk, a szemét, a tekintetét viszont néha igen, és ez mindennél többet mond. Kísérőivel bejárja Kurdisztán iraki, majd szíriai oldalát, közben bepillantást nyerhetünk a jazidi közösség mindennapjaiba, ünnepeibe, s tanúi lehetünk a közelmúlt borzalmaival való szembenézésnek is, amelynek tragikus módon része a közösségből kitaszított gyerekek elutasítása is. Nem árulunk zsákbamacskát, az anya végül találkozik lányával – a börtönben ülő dzsihádista apa kurd szüleinél, akik befogadták unokájukat, hogy egy újabb csavar is kerüljön ebbe az egyszerre megrázó és felemelő történetbe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!