VERZIÓ 20.: Visszhang

Hawar, száműzött gyermekeink

  • - barotányi -
  • 2023. november 22.

Visszhang

Az Iszlám Állam rémtetteinek könyvében az egyik legszörnyűbb fejezet az észak-iraki jazidi közösség ellen végrehajtott „etnikai tisztogatás”.

2014 augusztusában és őszén több ezer embert (főleg férfiakat és fiúkat) öltek meg a dzsihádisták által eretneknek, sőt sátánistának tekintett közösség tagjai közül, s ezrekre rúgott azon nők, néha egészen fiatal lányok száma, akiket szexrabszolgaságba kényszerítettek. A megerőszakolt nők gyermekeit (már ha egyáltalán kiszabadultak) a jazidik tisztátalannak, az Iszlám Állam fattyainak tartják, s kivetik maguk közül. Pascale Bourgaux belga riporter egy olyan jazidi nőt követett kamerájával, aki mindenáron vissza akarja kapni kislányát, Maryát: „Ana” (ahogy a filmben emlegetik) talán az első olyan túlélő jazidi anya, aki a hallgatást megtörve hajlandó beszélni a vele és sorstársaival esett szörnyűségekről. Még ha arcát – biztonsági okokból – nem is láthatjuk, a szemét, a tekintetét viszont néha igen, és ez mindennél többet mond. Kísérőivel bejárja Kurdisztán iraki, majd szíriai oldalát, közben bepillantást nyerhetünk a jazidi közösség mindennapjaiba, ünnepeibe, s tanúi lehetünk a közelmúlt borzalmaival való szembenézésnek is, amelynek tragikus módon része a közösségből kitaszított gyerekek elutasítása is. Nem árulunk zsákbamacskát, az anya végül találkozik lányával – a börtönben ülő dzsihádista apa kurd szüleinél, akik befogadták unokájukat, hogy egy újabb csavar is kerüljön ebbe az egyszerre megrázó és felemelő történetbe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.