Visszhang: film

Little Richard: I am Every­thing

  • 2024. július 24.

Visszhang

A rock and roll pozőrökben gazdag történetében külön fejezet Richard Pennimané.

A fekete, meleg, ezért apja által bántal­mazott, szegénységből feltörekvő srác az ötvenes évek közepétől az egész világot meghódító és átalakító zenei mozgalom kulcsfigurája, a Beatlestől David Bowie-n át mondjuk az Illésig mindenkit inspiráló idolja. Hol egy önreflexiótól nem zavart személyiség, aki koncertjein az imádatot exhibicionista öntudattal nem csak fogadja, de ki is provokálja, aki tüntetőleg vállalja a másságát, hol meg egy istenfélő fanatikus, aki megtagadja bűneit (prédikátornak áll), zenéjét (az istentelen rock and roll helyett közhelyes dicsőítő dalokat énekel), hajlamait (még házasságot is köt). A filmben – a művész életének tanúi és ikonikus hírességek (Tom Jones, Mick Jagger stb.) elismerő szavai mellett – az említett kisebbségi körökből összeválogatott zenészek, szakértők próbálják úgy a könnyűzenét megújító, mint a homofóbia ellen fellépő, sőt a feketék jogaiért küzdő mozgalmak kontextusába helyezni a valójában egy kézen megszámolható maradandó (és eléggé egy kaptafára készült) slágert tartalmazó életművet. Zömmel egymondatos hozzászólásokban nem lehet argumentálni, de nincs is rá igény. Kijelentések hangzanak el a 20. század legnagyszerűbb művészeti formájának ún. királyáról, ötpercenként elismétlik, hogy a rock and roll a feketék zenéje és tízpercenként, hogy queernek lenni mennyivel szabadabb életforma. Amikor meg csillagnak nevezi valaki a címszereplőt, kozmikus robbanás van bevágva valami sci-fiből.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?