Visszhang: tévésorozat  

Nyomozó elvtárs

Visszhang

Bár a sorozat alapötlete őrült és zseniális, felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mi értelme van ma egy kommunista krimi-pastiche-t tető alá hozni, s ki fogja megnézni.

Kelet-Európában az ilyesmi nem feltétlenül vicces (vagy nem úgy vicces), Nyugaton pedig nem sokakat sodort magával a kommunizmus egzotikus bája. Brain Gatewood és Alex Tanaka (Channing Tatum produceri közreműködésével) minderre fittyet hányva készített egy minisorozatot román színészekkel, román helyszíneken, majd az egészet angolul utószinkronizálták.

A Nyomozó elvtársban kemény tökű román zsaruk üldözik a bűnt, mely természetesen nem otthon terem – kívülről hozza azt az egyház, a gonosz amerikai kapitalista vagy épp egy Reagan-maszkban gyilkoló fantom. Két akció között Marxot értelmeznek (vörös farok!) vagy sakk-közvetítéséket néznek, esetleg ágyba viszik az Amerika nagyszerűségében egyre jobban kételkedő, mutatós követségi alkalmazottakat. Eközben minden halálosan korhű: a paratextusok, a szemcsés képi világ, a nejloningek, a rozoga Daciák, de még a suta vágások is. Az meg külön borzongató, hogy a kommunista éra Amerika-kritikája (az indiánölő, rabszolgatartó imperialistákról) hogyan született újra más jelentéssel – pont az USA-ban. Helyenként annyira elvonják a figyelmet az apró részletek és utalások, hogy épp a humor látja kárát, és félő, hogy ezek a nüánszok el fognak repülni az amerikai közönség nagy részének feje felett. Mégis egyedi, szépen megmunkált gyöngyszem a Nyomozó elvtárs, idővel meg fogja találni szűk rajongótáborát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk