Visszhang: film

Ramona

  • 2023. augusztus 30.

Visszhang

Fiú és lány találkoznak, beszélgetnek, sétálnak, a szimpátia kölcsönös.

Ám a lány egy másik kapcsolatban van, ezért nem meri felvállalni érzelmeit, és faképnél hagyja a szerelmet valló fiút. Mit tesz isten, később munkakapcsolatba kerülnek, és bár megállapodnak, hogy nincs további közeledés, kis idő múltával már partnerének is feltűnik, hogy a lány valójában a másikba szerelmes. Kellően elkoptatott a szüzsé? Hát az. Persze éretlen személyiségű hőseink már nem tinédzserek, hanem harmincas éveiket még mindig életcéljaikon töprengve taposó értelmiségiek („a 30 az új 20” jegyé­ben), és nem ám egy irodában találkoznak, hanem filmet csinálnak: az őszülő szakállú fiú rendezésében, a gödrösödő szemű lány főszereplésével – mi másról? – egy megvalósulni nem tudó szerelemről. A (maradjunk most már ennél) fiú epekedik és búsong, a lány vívódik és választ. Vagy nem. Ahogy a hősnő végül kinéz ránk, nézőkre, az nem lezárásra utal.

A 40 az új 20?

Andrea Bagney le sem tagadhatná, hogy ez az első filmje. Az alaphang Billy Wilder-es, Woody Allent nemcsak a fogalmazásmód idézi, de a filmbéli film castingján egy konkrét monológ is elhangzik a Manhattanből, persze maga a film is fekete-fehér, a hősnő meg kiköpött Frances Ha. Azaz: ő mégsem egészen az, és ez a mégsem egészen menti meg attól a filmet, hogy az író-rendező dögunalmas magánügye legyen csupán. Lourdes Hernandez énekesnő személyiséget ad papírízű szerepének. Nélküle nem működne a film.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.