Visszhang: film

Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke

  • SzSz
  • 2024. január 17.

Visszhang

Ki ne játszott volna – seprűnyéllel imitálva a lézerkardot – jediset gyerekkorában?

Van, aki egészen odáig jutott, hogy Obi-Wannak vagy Skywalkernek öltözött a farsangon, és van Zack Snyder, aki addig nyomasztotta Hollywood-szerte a stúdiókat toxikus fanbázisával és trollfarmjával a háta mögött, mígnem kapott pár száz milliót, hogy saját Star Wars-filmjével parádézhasson. Elvégre ő volt az, akinek fanjai addig nyomasztották a fejeseket, míg azok bele nem mentek, hogy a pandémia idején kiadhassa saját rendezői változatát a hatalmasat bukó Az Igazság Ligájából.

A fáma szerint Snyder még tinikorában kezdett dolgozni a forgatókönyvön (ez látszik is), aztán amikor a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, megpróbálta eladni nekik egyfajta Csillagok háborúja-folytatásnak; majd a Warner Bros. ajtaján kopogtatott az ötlettel, amelyből videójátékot és filmet is készített volna – végül a projekt a Net­flixnél talált gazdára.

A Rebel Moon valóban olyan, mint egy csillagászati összegből készült rajongói film. Szinte jelenetről jelenetre lekövethető, hogy a Star Wars épp melyik részét koppintotta le, miközben a narratíva szolgaian követi A hét szamuráj történetét: a nácikat idéző elnyomók megszállnak egy bukolikus bolygót, az ott rejtőzködő népmesei hős azonban felkelést szít, és nekiáll összegyűjteni a galaxis legnagyobb, ugyancsak elnyomott harcosait. Mindez tagadhatatlanul jól néz ki, és meglepően gyakran szórakoztató, de semmi sem nyomja el a nézőben már az első percekben felvetülő költői kérdést: erre meg mi szükség volt?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!