Visszhang: film

Szabadság, egyenlőség, ínyencség

  • 2022. június 8.

Visszhang

A herceg a király kegyeibe akar férkőzni, lucullusi lakomáján az udvarba bejáratos főrangokat vendégel, ám messze földön híres, s ezúttal is pazar étkekkel remeklő szakácsa szörnyű hibát vét: új fogást merészel az asztalra tenni.

Az ismeretlen szarvasgombás (!) finomság nem nyeri el az egyik vendég (valami abbé) tetszését. A többi meghívott egymásra licitálva igyekszik egyetérteni a befolyásos papi személlyel, s kéjesen alázzák meg a pillanatokkal azelőtt még mennybe menesztett séfet – leleplezvén egyúttal, hogy még ahhoz sem értenek, amit pedig egész életükben gyakoroltak: az evéshez. Molière-i indítás!

A szakács elveszíti mindenét, amiért egy életen át dolgozott, s visszatér a szegénysorba, ahonnan évtizedes munkával és tanulással felemelkedett. Hosszú út vezet a kocsmaüzemeltetés depressziójából egy tanítványnak jelentkező (először persze elutasított), titokzatos asszony segítségével újra felébresztett, majd újra megcsalt ambíción át – visszakerülni a herceg kegyeibe – a gondolatig, hogy nem csak az arisztokrácia dekadens idiótáinak lehet főzni. Sőt, az étkezés demokratizálásával lehet nemes bosszút állni a bosszús nemesen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk