mi a kotta?

Cigányszem farkasszem

  • mi a kotta
  • 2021. június 23.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/25. hétre

„A női szépségnek a spanyolok szerint harminc feltétele van. […] Ez a cigánylány bizony nem dicsekedhetett ennyi tökéletességgel. A bőre, igaz, sima volt, mint a bársony, de olyan színű, mint a réz; a szeme ferde, de szép metszésű; ajka egy kissé duzzadt, de finom vonalú – a hámozott mandulánál fehérebb fogai csak úgy villogtak alóla. Hosszú, fényes haja is vastagabb szálú volt a kelleténél, de feketén csillogott, némi kékes árnyalattal, mint a holló szárnya. […] Különös, vad szépsége első pillantásra meglepte az embert, de azután nem lehetett elfelejteni. Főként a szeme ragyogott buján és ugyanakkor oly vadul, hogy azóta sem láttam hozzá hasonló emberi pillantást. Cigányszem farkasszem – így tartja a spanyol szólásmondás…”

Prosper Mérimée művének elbeszélője ilyen lendületesen árnyalt leírást adott a nőalakról, akiből utóbb az operajátszás legnevezetesebb női címszerepe vált. Carmen – a diadalmas operaslágerek meg az elvásott színpadi és játékközhelyek szinte kimeríthetetlen tárháza, amely ezekben a napokban jó eséllyel e közhelyek nélkül, ám a slágereket váltig kijátszva jut majd elénk, méghozzá mindjárt kétféleképpen. Előbb az Opera margitszigeti előbemutatója ígérkezik két előadással, éspedig nem másra lecserélve Oberfrank Pál alig pár esztendős, tükrös-pomponlányos produkcióját, mint Calixto Bieito világjáró és mára rég klasszikussá patinásodott, mercis „botrányrendezésére” (június 25. és 27., nyolc óra; esőnap: 26. és 28.). A címszerepben ezúttal Szántó Andreával nézhetünk majd farkasszemet, míg a Kocsár Balázs által vezényelendő előadások két férfi főszereplője Brickner Szabolcs és Bretz Gábor lesz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.