Interjú

„Elkezdődhet az én utam”

Gerlóczy Zsigmond zongorista

Zene

Az agyvérzése miatt szinte teljesen visszavonultan élő legenda, Keith Jarrett március elején hívta meg magához Gerlóczy Zsigmondot, a nála majdnem ötven évvel fiatalabb magyar zongoristát, aki így a tervezett amerikai lemezfelvétele előtt életre szóló inspirációt kapott példaképétől.

Magyar Narancs: Elég hihetetlen fordulat, miután ismeretlenül kerested meg Jarrettet a Narrow Path című szólólemezeddel és egy levéllel. Valahogy úgy képzelem az utadat, mint egy zarándoklatot a remetéhez.

Gerlóczy Zsigmond: Így történt. Nekem a leghihetetlenebb. Ez visszavonhatatlanul megerősítette bennem a hitet a láthatatlanban – na, nem mintha elaludt volna. Ami a zenét illeti, ez a találkozás volt legrégebbi és legnagyobb álmomnak a beteljesülése. Keith Jarrett felvételeit hallgatva döntöttem úgy, hogy zongorista szeretnék lenni.

MN: De az még gyerekkorodban volt, ugye?

GZS: Kilencévesen kaptam egy lemezt az akkori francia kultúrattasétól, aki hallott engem improvizálni. Nem Jarrett hatására kezdtem improvizálni, hanem éppen ez vezetett el Jarretthez. Ezen a lemezen, ha jól emlékszem, rajta volt Jarrett brémai, lausanne-i, párizsi és kölni koncertje egy DVD-re átírva. Még hangyás doboztévén néztem és hallgattam. Teljesen elvarázsolt. Nagyon tarka életem van, rengeteg szépség, csoda és nehézség van benne. Most kezdem felfogni, hogy mi a feladatom itt a földön, amit helyettem senki nem tud elvégezni.

MN: Nem a zene az egyetlen művészeti ág, amelyben kipróbáltad magad, de most úgy tűnik, mégiscsak a legfontosabb.

GZS: Mindig a zene volt a legfontosabb. A családomban ugyan nagy hagyománya van a költészetnek, az írásnak, és én is nagyon szerettem egy időben novellákat írni meg történeteket, és ez megvan még most is, de akármit csináltam, mindig a zene állt az első helyen a szívemben. Akkor is, ha mással ütöttem el az időt. Mindent összevetve, nem sajnálok semmit, azt sem, hogy tényleg eltelt egy pár év az életemből, hogy nem dolgoztam úgy, ahogy illene. Persze azt hiszem, sosem dolgoztam úgy, ahogy illene. Most elérkezett egy új kezdet az életemben; hogy egyfajta szerzetességet magamra vegyek és beteljesítsem azt, ami kisgyerekkorom óta a szemem előtt lebeg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?