A szerk.

A pestlőrinci lepel

A szerk.

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Íme, itt a bizonyság mindenki színe előtt, a Fidesz nem komcsi. Dehogy komcsi! Abban az esetben egészen biztosan nem az, ha a lebukott a párt gyalogjai­nak tömött soraiból kerül ki. A Fideszben csak egy bizonyos szint felett lehet megúszni a lebukást, igaz, akkor még előléptetés is járhat érte, meghosszabbítják az illetőt Lovasberényig. De mielőtt csuromvizesre sírnánk a zsebkendőnket az állampárt aktuálisan leleplezett tyúktolvajáért, a XVIII. kerületben hétfőig még polgármesteri terveket dédelgető, s kedd délutánra már nullára radírozott dr. Lévai István Zoltán őpitlákságáért, nézzünk szembe a magyar állam, a magyar közélet, a magyar választási rendszer működéséről hitt tudásunkkal.

S erre nem csak nekünk, az események krónikásainak, szemlélőinek, elszenvedőinek van szükségünk, de majdnem az összes szereplőjének – kivéve a Fideszt, mert ott így mennek a dolgok, s maholnap aligha tör ki miatta palotaforradalom. A leleplezőnek éppúgy, mint a legkevésbé gyenge ellenzéki erőnek, minden demokratának. Mert így mennek a dolgok – mióta is? Most hullott le Pestlőrincen a lepel?

Nem, nem most, ilyenformán az azonnali kirúgásnak is csekély a hírértéke, a magányos elkövető elméletét senki nem veheti komolyan, aki mondjuk még emlékszik az elmúlt tizenakárhány év parlamenti választásaira, vagy a legutóbbi önkormányzati választásra a fővárosban. Aki kapásból fel tud sorolni öt-tíz úgynevezett kamupártot. Aki hirtelen nem is tudja megmondani, hogy ezen kamupártok közül melyiket érte utol az őt megillető büntetés. Aki látott már furcsa nevekkel leadott ajánlóíveket. Aki hallott már hirtelen felhízó lélekszámú településekről, vagy azonos lakcímre bejelentkező falkányi népességről. Aki látta a köztévé egyetlen választási műsorát is. Hogy azokat már ne is említsük, akik le tudják fordítani a gerrymandering kifejezést. Tényleg nem kell ehhez tudósnak lenni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk