Rinocéroszbőrű fideszes ügyvéd váltja Varga Juditot

Publicisztika

Samsung-ügyben hallgatott, viszont a gyár pénzéből kampányolt. A gödi Fideszt váratlanul elsüllyesztette, Kammerer Zoltánt pedig berángatta a politikába, akinek eddig szinte csak kínos pillanatok jutottak. Tuzson Bence, Magyarország új igazságügyi minisztere. 

Varga Judit elhasználódott. Már a balatonhenyei csokos nyaralófelújítása is irtó kínos volt, erre jött rá a Pegasus-ügy, végül azonban a Schadl-Völner korrupciós botrány tette be nála a kaputIgazságügyi miniszteri pályája során szinte csak a „brüsszeli bürokratákkal” birkózott, bizonygatva, hogy nincs Magyarországon jogállamisági probléma. Inkább kevesebb, mint több sikert ért el: a befagyasztott uniós pénzek még sehol, az Európai Parlamentben pedig arról sincsenek meggyőződve, hogy el tudjuk látni a soros EU-elnökséget. 

Logikus lépésnek tűnik, hogy a 2024-es közös európai parlamenti és önkormányzati választások előtt Orbán „feljebb buktatja”. Helyére egy jól kipróbált, minden hájjal megkent pártkatona érkezik. 

A korábban ügyvédként dolgozó Tuzson Bencéről először 2014-ben cikkezett az akkor még kormánykritikus Origo, ugyanis ekkor lett belőle képviselőjelölt. A '90-es évek elején az MDF-ben edződött, nem sokkal később már a Fidesz színeiben volt XII. kerületi önkormányzati képviselő. 2014 óta a Dunakeszi központú, Pest megye 5. számú választókerületének országyűlési képviselője. 2015 óta a kormányban is foglalkoztatják: előbb a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkárává nevezték ki, 2018-ban átkerült a Miniszterelnökséghez, mint közszolgálatért felelős államtitkár, majd 2020-ban visszahelyezték Rogán Antal tárcájához kormányzati államtitkárként. 

Ez idő alatt komoly tekintélyt szerzett magának: Orbán Viktor közvetlen környezetében dolgozott, a miniszterelnök adott is a véleményére. A Direkt36 írta meg 2022 márciusában, hogy Tuzson a miniszterelnök elé kerülő kormányzati döntéseket politikai kockázat alapján mérlegelte a tavalyi kampány tükrében, és ennek megfelelően különböző színű cetlikkel látta el (zöld, sárga, piros, utóbbi a legnagyobb kockázatú intézkedéseket jelölte). 

A kormányfő meg is hálálta Tuzson áldozatos munkáját: az ország történetének egyik, ha nem a legnagyobb oktatási berhuzását valósítják meg Dunakeszin mintegy 40 milliárd forintból. Elég megnézni a látványterveket, a sportcsarnokkal, sportpályákkal, uszodával rendelkező intézménykomplexumot, melyet leginkább az egyesült államokbeli középiskolai vagy egyetemi campusokhoz lehet hasonlítani. 

Ráégett a Samsung

Tuzson Bencével elsősorban a választókerületi munkája miatt foglalkoztam: forrásaim – pártállástól függetlenül – nem voltak tőle elragadtatva. Kétségkívül intézett fejlesztési támogatásokat, de a többi településhez képest kiemelt figyelmet fordított helyi központjára, Dunakeszire, és ráégett az országos felháborodást keltő gödi Samsung-ügy

Az akkumulátorgyárral sokat foglalkoztunk, ugyanis először itt hoztak létre ún. különleges gazdasági övezetet (kgö): ennek röviden annyi a lényege, hogy a 2019-ben ellenzéki többséggel bíró Gödi önkormányzattól elvették a gyár adóbevételeit, és a fideszes Pest megyei önkormányzat kezelésébe adták. Magyarán nem akarták, hogy a vállalat pénzei felett ne ők diszponáljanak, ezért lenyúlták a várostól. 

Tuzson tudatosan kerülte a témát, hiszen képviselőként, ha a gyakorlatban nem is, de morális értelemben megbukott.

Forrásaink görcsösnek írták le a '22-es kampánybeli szerepléseit, ami a nyilvános videóiból is tükröződött. A Samsung-ügy miatt meg is volt erre az oka, azonban végül sikerült behúznia a választókerületet, de győzelme elsősorban a háborús propagandának volt köszönető. Tuzson Bence még így is országosan relatív szoros versenyben tudott csak győzni. 

 
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára a Veresi Paradicsom Kft. szamócaültetvényének megnyitóján Veresegyházon 2022. október 27-én
MTI/Kovács Anikó
 

Sikerrel zárult gödi projekt

Ami a Samsung-ügyet illeti: erre még lehet azt mondani, hogy nem ő döntött a kgö-ről, lényegében a feje fölött dőlt el, Tuzson csak fülét-farkát behúzva hallgatott. Csakhogy a gödieknek járó adóbevételek egy nem jelentéktelen része Pest Vármegye Önkormányzatán keresztül olyan civil szervezeteknek folyt be, melyek propagandalapokat csináltak a választások idején, vagy éppen olyan rendezvényeket tartottak, ahol a képviselő is megjelent. Vagyis a lenyúlt adót politikacsinálásra fordították és fordítják a mai napig is, hiszen egy pár hetes döntés értelmében a pénzosztás megismétlődött

Hasonlóan meredek történet Kammerer Zoltán berángatása a politikába, akit pár hete választottak Göd polgármesterévé (ehhez a helyi Fidesz-szervezetet is elsüllyesztette Tuzson, ráadásul erről a titkárnője értesítette az érintetteket). A többszörös olimpiai bajnok kajakozó sportolói érdemeit senki nem kérdőjelezi meg; egy egész ország büszke lehet rá, és afelől sincs készség, hogy szeretne segíteni a településnek, ahol felnőtt és él a mai napig is. A kompetenciái viszont ehhez a feladathoz eléggé hiányosak; ezt bizonyítja, hogy az első városvezetői interjújáról dühösen kisétált, amikor a Samung-ügyet kezdte pedzegetni a riporter. A megválasztása óta több kínos pillanat is kijutott neki, a politikai szerepvállalása már most beárnyékolja fényes sportolói karrierjét.

Tuzson viszont örülhet, sikerült visszaszereznie Gödöt a Fidesznek. Nemrégiben meg is nyíltak a pénzcsapok, melyek az „ellenzéki időkben” zárva voltak: Kammererrel együtt leültek Szabó Istvánnal, Pest Vármegye Önkormányzata elnökével, akinek hála 1,5 milliárd forint plusztámogatást kap Göd településfejlesztésre és működésre. Tuzson a feladatot elvégezte, lehet feljebb lépni. Kétségkívül ilyen igazságügyi miniszterre van szüksége Magyarországnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk