A Publicus szerint a Tisza Párt EP-listája 25, Dobrevék szövetsége 15 százalékon áll a biztos szavazók körében

  • narancs.hu
  • 2024. június 7.

Belpol

A Mi Hazánknak 5, a Momentumnak és a Kutyapártnak 4-4 százalékot mértek.

A biztos szavazók 43 százaléka mondta, hogy a Deutsch Tamás vezette Fidesz-KDNP listájára fog szavazni a vasárnapi választásokon, a Magyar Péter-féle Tisza Pártot 25, a Dobrev Klára által vezetett DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listáját pedig 15 százalék választaná – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített reprezentatív felméréséből.

A június 3–5. között készült kutatás szerint az ellenzéki összefogást Toroczkai László és a Mi Hazánk követi 5 százalékkal, míg a Donáth Anna vezette Momentum listáját és a Kétfarkú Kutya Párt listáját, amelynek első helyén Le Marietta szerepel, 4-4 százalék választaná. A többi pártnak szinte esélye sincs a bejutásra: a Róna Péter nevével fémjelzett Jobbik 2, az Ungár Péter vezette LMP pedig 1 százalékon áll.

Amennyiben ez az eredmény születne a vasárnapi voksoláson,

az 11 európai parlamenti mandátumot jelentene a Fidesz-KDNP-nek, 6-ot a Tisza Pártnak, 3-at a baloldali összefogás pártjainak és egyet a Mi Hazánknak.

A párt nélküli bizonytalanok csoportjának 35 százaléka – ha mégis választani kell – a válaszadás pillanatában a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetsége mellett döntött volna, 26 százalék a Tisza Pártot, 11 százalék a Momentumot, 9 pedig a Fidesz jelölte volna meg az EP-választáson. Közülük 6 százalék a Mi Hazánk, 5 százalék az MKKP, 4 pedig a Jobbik listáját nevezte meg a választásaként. A részvételüket ígérő, de egyelőre párt nélküli bizonytalanok körében a legmagasabb, összesen 44 százalék azoknak az aránya, akik az adatfelvétel után, az utolsó napokban, vagy éppen a szavazófülke magányában fogják meghozni a végső döntést.

A Népszava péntek reggel egy másik Publicus-kutatást is közzétett, amely azt vizsgálta, hogyan befolyásolják a pártválasztást a hónapokkal ezelőtti kegyelmi botrány hullámai, valamint a mostani államfő, Sulyok Tamás körüli ügyek. Arra a kérdésre, hogy „a júniusi önkormányzati választásokon máshogy fog-e szavazni, mint ahogy akkor szavazott volna, ha nem lettek volna ezek a botrányok”, 11 százalék felelt igennel. A legnagyobb arányban Magyar Péter hívei válaszoltak erre a kérdésre igennel (22 százalék), míg az ellenzékiek 12, a Fidesz-KDNP szavazóinak 6, a bizonytalanoknak pedig szintén 12 százaléka tette volna máshová az ikszet év elején.

A reprezentatív felmérésből az is kiderül:

az emberek 60 százaléka szerint nem maradhat tovább államfő Sulyok Tamás, valótlan állításai és a földügyekben felmerült, vitatott szerepe miatt.

Még a Fidesz-KDNP szavazóinak 27 százalékai is úgy vélekedik, hogy mennie kellene az államfőnek. Az emberek csaknem kétharmada (64 százalék) hallott arról is, hogy Sulyok Tamás nem mondott igazat az édesapjáról, állításával ellentétben nem ítélték halálra az előző rendszerben és – ahogy Karsai László történész fogalmazott – „az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt”. Bár már hónapok teltek el, még mindig 82 százalék tartaná fontosnak, hogy kiderüljön, pontosan mi történt, miért kapott kegyelmet bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, az akkori pedofil igazgatót mentegető K. Endre. Ehhez képest csak 16 százalék gondolja úgy, hogy lezártnak tekinthető az ügy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.