Az eutanáziát nem, de az engedélyezéséről szóló népszavazást Kósa Lajos is támogatja

  • narancs.hu
  • 2023. december 12.

Belpol

A fideszes politikus kedd délután találkozott Karsai Dániellel.

Kósa Lajos személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni az eutanáziát, mert a Fidesz alelnöke szerint az élethez való jog mindennél fontosabb. Erről Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász számolt be, miután kedden egy órán át egyeztetett a parlamentben a fideszes politikussal.

A Telex tudósítása szerint Karsai Dániel a találkozó utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „egy érdekes és jó beszélgetésen” vannak túl, amin az is szóba került, hogy

Kósa elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást, és ha átmegy minden szűrőn a kérdés, ő örülni fog neki.

Mint ismert, Kósa Lajos volt az egyetlen fideszes képviselő, aki szóba állt Karsai Dániellel december 1-jén, amikor az alkotmányjogász a Momentum vendégeként a parlamentben járt. Karsai később bejelentette, Kósa elfogadta azt a felkérést is, hogy hosszabban beszélgessenek a parlamentben. A találkozón Karsai Dániel több sorstársa is részt vett.

Az alkotmányjogász a keddi beszélgetésen átadott egy pólót Kósának, amin az állt, hogy „az élet jog, nem kötelesség.” A Fidesz alelnöke erre azt mondta, hogy az élet jog és kötelesség. Az eutanázia engedélyezéséről a Párbeszéd parlamenti vitát kezdeményezett, amint február 21-ére tűztek ki. Karsai Dánielék abban bíznak, hogy a Fidesz is részt vesz a vitán.

Kósa Lajos a beszélgetés után azt mondta a Telexnek, hogy „nem sajtótájékoztatót vagy konferenciát szerettünk volna rendezni”, ezért nem volt sajtónyilvános az esemény. Gulyás Gergely egyik kormányinfón tett megjegyzésével kapcsolatban – miszerint veszélyes ajtókat nyitnának ki az eutanázia legalizálásával – Kósa Lajos azt mondta, az állam a hospice-ellátás támogatásával tud segíteni ebben a helyzetben. A politikus szerint csak beszélgettek Karsaiékkal, nem arról volt szó, hogy meggyőzzék egymást. „Együttérzek velük, hiszen nagyon nehéz helyzetben vannak” – fogalmazott.

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel ügyét november végén tárgyalta a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Az alkotmányjogász azt szeretné elérni a magyar állammal szemben indított perében, hogy – sorstársaival egyetemben – szabadon dönthessen életvégi kérdésben, és ehhez legálisan segítséget is kérhessen, lehetőleg idehaza, és ne csak mondjuk Svájcban, ahol az eutanázia, szabályozott keretek közt engedélyezett. Karsai Dániel hétfőn jelentette be, hogy országos népszavazási kezdeményezéshez szükséges kérdéseket adtak le a referendumot támogató két párt, a Párbeszéd és a Momentum politikusaival a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.