Civil támogatásokkal, más pénzével büszkélkedik Tuzson Bence a Facebookon

Belpol

A Gödtől elvett Samsung-adóbevételekből támogatták a képviselő által említett szervezeteket.

„Támogatjuk a sportot! 12 millió forintos támogatást kapott a veresegyházi Futsal Tanoda Sport Club! Gratulálok!” – írta a minap a Facebookon Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő, aki Pest megye 5. számú választókerületében indul a választáson. A bejegyzésből nem derül ki, hogy a támogatás milyen projekt részeként érkezik a futsal egyesülethez. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy valamilyen állami/kormányzati program, támogatás áll a háttérben, amit esetleg a képviselő harcolt ki, de nem erről van szó. 

A Narancs.hu cikksorozatban számolt be arról, hogy a gödi Samsung SDI-adóbevételekből működő, Pest Megye Önkormányzata által fenntartott civil támogatási alapból olyan egyesületek, alapítványok kaptak támogatást, amelyek később egyebek mellett fideszes képviselőket propagáló médiumokat és kampányolásra is alkalmas rendezvényeket szerveztek. Persze nem kizárólag ilyen szervezetek kaptak pénzt különböző projektek megvalósítására. A múlt év végi 419 millió forintos pályázati kör után néhány hete 300 millió forint sorsáról döntött a megyei önkormányzat. 

Tuzson a közelmúltban több bejegyzést is elhelyezett a Facebook-oldalán, amelyekben a támogatott projektekről számolt be. Mint írta, 

A képviselő nem tagja Pest Megye Önkormányzatának, viszont a bejegyzéseiből nem derül ki, hogy a szervezetek a civil támogatási alap forrásaiból részesültek. Erre viszonylag könnyű magyarázatot találni: az alap a gödi Samsung SDI gyár adóbevételeiből működik, amit eredetileg az ellenzéki vezetésű Göd Város Önkormányzatát illette meg, viszont 2020 áprilisában egy kormányhatározat értelmében különleges gazdasági övezetnek minősítették az üzem területét, majd a helyi iparűzési adó a fideszes többségű Pest Megye Önkormányzatához kerül. (Ezt a témát a karácsonyi lapszámunkban dolgoztuk fel átfogóan). 

Magyarán Tuzson Bence az elvileg a Gödöt illető pénzről "kampányol" a közösségi médiában. Azt pedig kihagyta a bejegyzéseiből, hogy az eltérített Samsung-adóbevételekről van szó. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.