Hozzányúlna a vagyonnyilatkozati rendszerhez az Integritás Hatóság

  • narancs.hu
  • 2023. december 7.

Belpol

A mostani rendszert túl könnyű kijátszani, és nem lehet szankcionálni a mulasztásokat.

Nemzetközi példákra alapozva a vagyonnyilatkozati rendszer reformját kezdeményezi az Integritás Hatóság, és 16 pontban tesz javaslatot többek között az egységes elektronikus bevallási rendszer kialakítására, az ellenőrzések nagyfokú automatizálására és minimum gyakoriságára. A Hatóság közleménye szerint a munkatársak interjúkat készítettek több EU tagállam szakértőivel, valamint tanulmányozták az Európai Parlament, az OECD és Világbank elemzéseit, adatait a témában.

„A vagyonnyilatkozatok célja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése. A vagyonnyilatkozati rendszerek hatékony működéséhez szükséges a megfelelő ellenőrzés és számonkérés, a konzekvens szankcionálás, az intézményi támogatás megléte ugyanúgy, mint a jogszabályi kiskapuk bezárása” - fogalmaz Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke.

Az Integritás Hatóság munkájának hasznosságában persze jó okunk van kételkedni: emlékezetes, hogy első munkanapján zárva tartott, és bár kisebb, pár száz milliós ügyekben valóban hozott már döntéseket, nagyobb fogásai nem voltak a jogállamisági kritérium teljesítése okán létrehozott szervezetnek.

A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos ajánlásai szerint egységes elektronikus, automatizált bevallási rendszer kialakítása szükséges, amely lehetővé teszi a Hatóság által korábban már felvázolt és szorgalmazott kockázat alapú ellenőrzést. A Hatóság javasolja, hogy egy bizonyos időintervallum alatt (de maximum 4 évente) a nyilatkozattételre kötelezett teljes populáció legalább egy alkalommal ellenőrizve legyen. A nemzetközi jó gyakorlat szerint a vagyonnyilatkozatokat egy független szervezetnek kell ellenőriznie. Az egységes vagyonnyilatkozat tartalma: hazai és külföldi vagyonelem és érdekeltség: az összes jövedelem, ingóság, ingatlan, immateriális jószág, ajándék, befektetés, pénzügyi követelés, kötelezettség, egyéb pozíciók és érdekeltségek (azok is, ahol nincs javadalmazás).

Az Integritás Hatóság jelentésében az is szerepel, hogy jelenleg a politikusok vagyonnyilatkozati kötelezettsége nem ér semmit, nem éri el a törvényben foglalt célját, könnyű kijátszani és nem lehet megfelelően szankcionálni a szabálytalanságokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk