Kegyelmi ügy: vizsgálatot indított a Kúria elnöke

  • narancs.hu
  • 2024. február 22.

Belpol

Tudni akarja, hogyan került bele a K. Endre ügyéről szóló határozat a Kúriai Döntések című lapba, amelynek fel is függesztette a kiadását.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke soron kívüli vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, hogyan került bele a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat 72. évfolyamának januári számába a 3. sorszámú eseti döntésként említett határozat, amelyből kiderült, hogy K. Endre kegyelmet kapottírja a 444.

A lap ezt a Kúria kommunikációs osztályától tudta meg. Azt is, hogy „a vizsgálatra tekintettel a Kúria elnöke elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését.”

A folyóiratot tizenöt kúriai bíró szerkeszti. Olyan döntéseket közölnek benne, amelyeket valamilyen szempontból érdekesnek találnak, vagy a joggyakorlat egysége és fejlődése érdekében fontosnak tartják nagyobb körben ismertté tenni. A jogászok egymás között ezt a közlönyt, amikor hivatkoznak rá, BH-nak szokták nevezni, ez a bírósági határozatok rövidítése. 

A lapnak fontos szerepe volt abban, hogy nyilvánosságra került K. Endre kegyelmi ügye, és ennek nyomán a közéleti botrány miatt lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, ahogyan képviselői mandátumáról és EP-listavezetői posztjáról a korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit is, illetve némi hezitálás után távozott a református zsinat lelkészi elnöki székéből Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter. A február 16-án tartott tüntetés óta pedig 219 millió forintot adtak össze azok, akik a gyermekkorukban erőszak áldozatává vált fiatalok lakáshoz jutását akarják segíteni. 

A 444 úgy szerzett tudomást a kegyelmi döntésről, hogy egy olvasó – a megjelenés után két héttel – észrevette, majd elküldte a Kúriai Döntések című lapban talált határozatot, amely a kegyelemre is kitér.

A portál azt írja, hogy a Kúria elnöke a napokban rendelhette el a vizsgálatot, mert kedden még megjelent a legutóbbi, februári lapszám. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk