Megrázó videót posztolt állapotáról Karsai Dániel

  • narancs.hu
  • 2024. április 14.

Belpol

Az életvégi döntés szabadságáért küzdő alkotmányjogászt szondával táplálják.

Karsai Dániel alkotmányjogász új videót tett közzé TikTok csatornáján Lakoma címmel. A megrázó felvételen a férfit gyomorszondával táplálják. A videón látszik, hogy a korábbiakhoz képest is gyorsan romlik az állapota. Karsai nemrég úgy döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából – írja a hvg.hu.

Az alkotmányjogásznál tavaly augusztusban diagnosztizálták a gyógyíthatatlan ALS nevű betegségetszeptemberben közölte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az életvégi döntések magyarországi korlátozásával kapcsolatban.

Karsai Dániel ügyét tavaly novemberben kezdte el tárgyalni a strasbourgi emberi jogi bíróság, azt azonban nem tudni, mikor születhet róla döntés. Az alkotmányjogász március közepén úgy nyilatkozott, hogy reménykedik, hogy májusban eldől a kérdés. Arról is beszélt, hogy attól tart, hogy nem éli meg az ítéletet, és ha ez így lesz, szeretné, ha az ügyet testvére vinné tovább: "Sajnos, most meg kell tennem azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit reméltem, hogy nem kell. Hogy ha nem érem meg az eljárás végét, öcsém belép a helyemre."

Tavaly decemberben a momentumos Bedő Dávid próbálta rávenni a kormánypárti politikusokat, hogy beszéljenek a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogásszal az eutanázia kérdéséről, ám a fideszes képviselők szó nélkül sétáltak el Karsai Dániel mellett a Parlamentben. Egyedül Kósa Lajos állt szóba Karsaival, úgy volt, hogy ők le is ülnek beszélgetni, amire tavaly december végén sor került, de nyilvános eszmecsere a képviselő és Karsai Dániel között máig nem volt.

Idén februárban 8:4 arányban elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az aktív eutanáziáról szóló két népszavazási kérdés hitelesítését, melyeket Karsai Dániel testvére, Karsai Péter nyújtott be. Alkotmányjogi szempontból tarthatatlan a Választási Bizottság eutanáziával kapcsolatos álláspontja – fogalmazott akkor az alkotmányjogász, ezért a Kúriához fordultak.

Karsai Péter március közepén az RTL Klub Reggeli című műsorába arról beszélt, hogy testvére orvosa szerint megjósolhatatlan, Dánielnek mennyi ideje lehet hátra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk