Reagált Ókovács Szilveszter Kesselyák Gergely kirúgására

  • narancs.hu
  • 2023. június 9.

Belpol

Szeretettel várja az újságírókat az előadásaikon. 

„Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésből hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen” – reagálta Ókovács Szilveszter a Mandinernek a csütörtökön Indexen megjelent hírre, miszerint kirúgta Kesselyák Gergelyt. 

Ahogyan arról április végén a Narancs.hu is beszámolt, a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázata célegyenesbe érkezett: Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel volt az a három jelölt, akit a bizottság javasolt. A 11 jelölt bizottsági meghallgatására április 26-27-én került sor. Kesselyák Gergely karmester kapta a maximális kilenc pontot, Miklósa Erika operaénekes is meggyőző volt, Vadász Dániel egykori énekes, jogász és kulturális menedzser, a Co-Opera független operatársulat ügyvezető igazgatója kifejezetten jól szerepelt. (A pályázókról részletesebben korábbi cikkünkben írtunk. Januári lapszámunkban pedig az Ókovács-éra mérlegéről lehetett olvasni.)

Aztán május végén kiderült, hogy az utolsó pillanatra időzített bejelentéssel pénteken újabb öt évre a jelenleg is regnáló Ókovács Szilvesztert nevezte ki a Magyar Állami Operaház főigazgatójának Csák János miniszter. Ókovács Szilveszter maradhat a posztján, két okból is kelthet némi meglepetést: az egyik, hogy az őszi pályázati fordulót a túl kevés, szám szerint hét jelöltre hivatkozva megismételték, ami azt sugallta, hogy Csák János változást akar. A másik az, hogy a szakmai bizottság a pályázók közül nem Ókovács Szilvesztert, Kesselyákot, Miklósát és Vadászt javasolta a tisztségre. 

 
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédet mond az Operaház főigazgatói pályázatáról tartott sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. május 26-án. Idén augusztus elsejétől öt évre továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Kesselyák Gergely Ókovács Szilveszter újraválasztása után gratulált a régi-új főigazgatónak. Ókovács a bejelentést követően azt mondta a portál Kibeszélő extra című műsorában, hogy „mindenkivel lesz közös munka, nincs senki kitiltva az Operaházból”. Majd pár nappal kirúgta Kesselyák Gergely karmestert, miután olyan mértékben lecsökkentette az előadásai számát, hogy már nem nevezte indokoltnak a státuszát. 

Most Ókovács azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy „Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az OPERA első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023. áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek. Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban.

A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból.

Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon” – fogalmazott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?