Orbán: „Olyan ügyben mondott az elnök asszony igent, amelyben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna, a nem”

  • narancs.hu
  • 2024. február 23.

Belpol

A svéd NATO-csatlakozásról elmondta, a két ország katonai szövetséget köt, nem házasságot.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ezúttal először Sulyok Tamásról beszélt. A miniszterelnök elmondta, a frakciók az ő javaslatára jelölte köztársasági elnöknek Sulyok Tamást, ám ez csak formailag van így, valójában hosszas egyeztetések voltak Sulyokról, hiszen „nem lehet elkapkodni, ez egy jelentős döntése Magyarországnak”. Hozzátette, a Fidesz elnöksége is tárgyalt a kérdésben, döntöttek, majd a frakció is megadta a zöld lámpát.

A miniszterelnök Novák Katalin lemondásával kapcsolatban arról beszélt, az ország erős, bár „még mindig vérzik az ember szíve”, mivel a köztársasági elnöknek egy olyan ügy miatt kellett távoznia, „ahol az elnök döntése és az emberek véleménye erősen szemben áll egymással”. Éppen ezért végig kellett gondolniuk, hogy kiket éreznek méltónak a posztra. Orbán szerinte sok ilyen ember van, és boldog volt, hogy széles paletta van előtte. A miniszterelnök úgy gondolja, hogy Sulyok mellett szólt a tapasztalat, a nemzetközi jog ismerete, valamint életút és szakmai tekintély is.

Orbán ezután a kegyelmi ügyről is beszélt. Elmondta, az elnöki kegyelem a kegyelmi kérvény áttanulmányozása után születik meg, ám ez állítása szerint teljesen le van választva a kormányról, ez a köztársasági elnök joga, az elnök dönt.

„Egy olyan ügyben mondott az elnök asszony igent, amelyben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna, a nem”

– jelentette ki a miniszterelnök, a hvg.hu szemléje szerint anélkül, hogy Novák Katalin nevét akár csak egyszer is kimondta volna. Orbán elmondta, az általa elfogadhatatlannak tartott ügy után átvilágítást rendelt el. „Ha már nem lehet miszlikbe vágni azokat, akik a gyermekekhez nyúltak, akkor legalább nincs pardon, nincs kegyelem” – magyarázta, hozzátéve, abban reménykedik, hogy Sulyok Tamás ebben a kérdésben feladatokat fog adni a kormánynak. A miniszterelnök azt mondta, mielőtt bármit lépnének, látni akarja, hogy megfelelően végezték-e el az alkalmassági vizsgálatokat a gyermekotthonok igazgatóinál, valamint meg kell nézni, hogy a mostani vezetők alkalmasak-e. Ehhez új vizsgálatok jöhetnek, amelyben az esetleges „szexuális devianciákat” is vizsgálni fogják. Orbán azt mondta, ezeket a vizsgálatokat személyesen is figyelemmel követni majd. Beszélt arról is, hogy a gyermekvédelminek mondott törvény módosítása valószínűleg nem fog tetszeni brüsszelnek Brüsszelnek, viszont szerinte neki a magyaroknak kell megfelelnie, így a magyarok döntenek majd arról, hogyan szabályozzák a gyermekek nevelését vagy a gyermekotthonok működését.

Az Ukrajna elleni háború kirobbanásának második évfordulójához közeledve Orbán ismét azt hangoztatta, hogy „nincs megoldás a harctéren, mert az oroszokat nem fogja tudni legyőzni Ukrajna”. A miniszterelnök többször is megismételte, hogy „Ukrajnának nincs esélye győzni ebben a háborúban.” Hozzátette, a Nyugatnak nem lesz könnyű beismernie, hogy tévedett ezen a téren. Ám Orbán Viktor szerint erre is van megoldás, hiszen jön az amerikai elnökválasztás, és ha a „mostani elnök elmegy, Trump visszajön”, akkor szerinte beismerés nélkül is vissza lehet csinálni a hibákat. Kifejtette: ha „új leosztás van”, akkor egy békepárti EP-választás után felálló európai rendszer amerikai kezdeményezésre békét tudna teremteni.

Ezután beszélt a régóta halogatott svéd NATO-csatlakozásról is, amivel kapcsolatban szerinte volt egy-két függőben lévő katonai és fegyverzeti kérdés is. A frakciónak azt mondta, időt kér, hogy a svéd miniszterelnökkel odáig juthasson, hogy kézzel fogható érvei legyenek a NATO-csatlakozás támogatására. Mint mondta,

ma komoly hadiipari megállapodást fog kötni, irányokat, célokat fektetnek le.

A miniszterelnök szerint egyébként ell kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák, még mi „keresztény ország vagyunk, családközpontú ország vagyunk”, addig szerinte Svédország háborúpárti, és olyan dolgok vannak abban az országban, amelyeket „Magyarország gyomra nem vesz be”. Hozzátette, ezek a konfliktusok viszont kezelhetőek. A két ország azonban nem házasságot köt, hanem csupán katonai szövetséget. Állítása szerint ezt pecsételik meg a mai napon, hétfőn pedig erre kanyarítja az utolsó aláírást a parlament.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk