Márki-Zay Péter politikai villámkarrierje

Sürgősen Pestre utazott

Belpol

A futottak még kategóriájába sorolták a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójáig, a második kör előtt a végső győzelemre is van esélye. Mostani gyors felfutása legalább annyira meghökkentő, mint amikor 2018 februárjában a semmiből indulva polgármester-választást nyert Hódmezővásárhelyen.

Bolond – mondta Márki-Zay Péterről egy 2018-as interjúban Lázár János volt kancellá­ria­miniszter. Futóbolond – írta róla a múlt héten egy Facebook-kommentben Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, aki azon borult ki, hogy Márki-Zay évtizedekre visszamenően minden kormányzati szereplőt válogatás nélkül lekorruptozott. Oszkó utóbb elnézést kért a kifakadása miatt, és a VálaszOnline-nak megjegyezte, hogy Márki-Zay „remek taktikai érzékkel rendelkező politikus, aki viszont szerintem ezt a taktikai érzékét egyelőre olyan egyéni pályán használja saját célokra, ami az ellenzéki építkezést valójában nem segíti”. Márki-Zay a jelek szerint valóban nagyon bele tudja hergelni magát a kampányolásba: lapzártánk idején már ott tartott, hogy lehazaárulózta azokat a korábban Karácsony Gergelyt támogató politikusokat és közszereplőket, akik Karácsony visszalépése után riválisa, Dobrev Klára mellé álltak – ezért utóbb ő is elnézést kért. Alább azonban nem Márki-Zay Péter pillanatnyi küzdelmeiről lesz szó, hanem politikusi felemelkedéséről.

Eredménylistája valóban imponáló: 2018 februárja óta kétszer nyert polgármester-választást a korábban masszívan a Fideszre szavazó Hódmezővásárhelyen – másodjára ráadásul az őt támogató szervezet többségbe is került a városházán –, az elmúlt héten pedig úgy megmalmozta az ellenzéki előválasztás első fordulójában nála jóval jobb eredményt elért Karácsony Gergelyt, hogy utóbbi végül visszalépett a javára.

A politikai szituáció gyors változásait jól mutatja a Narancs esete is: a múlt hét csütörtök délelőttjére kaptunk időpontot Márki-Zay Péter sajtósától. Még a megbeszélt időpont előtt 45 perccel is úgy tűnt, minden rendben, ám végül sűrű bocsánatkérések közepette arról tájékoztattak, hogy minden borult, miután az utóbbi fél órában gyökeresen változott a helyzet. Márki-Zay sürgősen Pestre utazott; néhány órával később jelentette be a Momentum a vele tartott közös fővárosi sajtótájékoztatón, hogy őt támogatják.

Kimerevített pillanat: amikor múlt csütörtök 11 órakor visszaindultunk Hódmezővásárhelyről, még három ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt. Ebben az órában a közvélemény nem tudhatott semmit arról, hogy előző este tusolás közben Márki-Zay eldöntötte, semmiképpen sem lép vissza; ő akkor már ismerte a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek többsége Márki-Zayt tartotta esélyesebbnek az előválasztás második körében. Azt pedig végképp nem tudhattuk, hogy csütörtök délelőtt 10 és 11 óra között Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat kabinetülése közben jutott a végső elhatározásra, hogy visszalép a jelöltségtől. Ezt követte alig néhány órával később Fekete-Győr András és Márki-Zay közös bejelentése.

De már mindezek nyilvánosságra kerülése előtt sem lehetett nem észrevenni a hódmezővásárhelyi városházán az ugrásszerűen megnőtt sajtóérdeklődést: egy német tévétársaság, egy angol újságíró, egy magyar hírmagazin munkatársai voltak még ott. A sajtóstáb egyik tagja elárulta, ez megy napok óta, az újságírói érdeklődések tömege nyomán a napjaik majdhogynem egybefolynak.

Nagycsaládos, keresztény, NER-ellenes

Márki-Zay többek között azzal érvel maga mellett, hogy rajta nem talál fogást a Fidesz, ezért aztán csak abszurd módon vádaskodnak vele szemben – ezek közül is legkirívóbb az volt, amikor a feleségét gyerekgyilkosnak állították be. Ez a kínlódás tetten érhető a fideszes sajtóban is: „Magát jobboldali, keresztény családapaként eladni kívánó polgármester” – állapítja meg például a Magyar Nemzet egyik írása, amelynek a címe Márki-Zay, az áruló, avagy az árok sara. Nem világos a cikk iránya: vagy az a baj Márki-Zayjal, hogy kereszténysége csak felvett póz, vagy az, hogy valamikor rendes jobboldali ember volt, de mivel szembeszállt Orbánnal, árulónak kell tekinteni.

 
Márki-Zay Pesten. Fotó: Sióréti Gábor

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk