Márki-Zay Péter politikai villámkarrierje

Sürgősen Pestre utazott

Belpol

A futottak még kategóriájába sorolták a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójáig, a második kör előtt a végső győzelemre is van esélye. Mostani gyors felfutása legalább annyira meghökkentő, mint amikor 2018 februárjában a semmiből indulva polgármester-választást nyert Hódmezővásárhelyen.

Bolond – mondta Márki-Zay Péterről egy 2018-as interjúban Lázár János volt kancellá­ria­miniszter. Futóbolond – írta róla a múlt héten egy Facebook-kommentben Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, aki azon borult ki, hogy Márki-Zay évtizedekre visszamenően minden kormányzati szereplőt válogatás nélkül lekorruptozott. Oszkó utóbb elnézést kért a kifakadása miatt, és a VálaszOnline-nak megjegyezte, hogy Márki-Zay „remek taktikai érzékkel rendelkező politikus, aki viszont szerintem ezt a taktikai érzékét egyelőre olyan egyéni pályán használja saját célokra, ami az ellenzéki építkezést valójában nem segíti”. Márki-Zay a jelek szerint valóban nagyon bele tudja hergelni magát a kampányolásba: lapzártánk idején már ott tartott, hogy lehazaárulózta azokat a korábban Karácsony Gergelyt támogató politikusokat és közszereplőket, akik Karácsony visszalépése után riválisa, Dobrev Klára mellé álltak – ezért utóbb ő is elnézést kért. Alább azonban nem Márki-Zay Péter pillanatnyi küzdelmeiről lesz szó, hanem politikusi felemelkedéséről.

Eredménylistája valóban imponáló: 2018 februárja óta kétszer nyert polgármester-választást a korábban masszívan a Fideszre szavazó Hódmezővásárhelyen – másodjára ráadásul az őt támogató szervezet többségbe is került a városházán –, az elmúlt héten pedig úgy megmalmozta az ellenzéki előválasztás első fordulójában nála jóval jobb eredményt elért Karácsony Gergelyt, hogy utóbbi végül visszalépett a javára.

A politikai szituáció gyors változásait jól mutatja a Narancs esete is: a múlt hét csütörtök délelőttjére kaptunk időpontot Márki-Zay Péter sajtósától. Még a megbeszélt időpont előtt 45 perccel is úgy tűnt, minden rendben, ám végül sűrű bocsánatkérések közepette arról tájékoztattak, hogy minden borult, miután az utóbbi fél órában gyökeresen változott a helyzet. Márki-Zay sürgősen Pestre utazott; néhány órával később jelentette be a Momentum a vele tartott közös fővárosi sajtótájékoztatón, hogy őt támogatják.

Kimerevített pillanat: amikor múlt csütörtök 11 órakor visszaindultunk Hódmezővásárhelyről, még három ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt. Ebben az órában a közvélemény nem tudhatott semmit arról, hogy előző este tusolás közben Márki-Zay eldöntötte, semmiképpen sem lép vissza; ő akkor már ismerte a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek többsége Márki-Zayt tartotta esélyesebbnek az előválasztás második körében. Azt pedig végképp nem tudhattuk, hogy csütörtök délelőtt 10 és 11 óra között Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat kabinetülése közben jutott a végső elhatározásra, hogy visszalép a jelöltségtől. Ezt követte alig néhány órával később Fekete-Győr András és Márki-Zay közös bejelentése.

De már mindezek nyilvánosságra kerülése előtt sem lehetett nem észrevenni a hódmezővásárhelyi városházán az ugrásszerűen megnőtt sajtóérdeklődést: egy német tévétársaság, egy angol újságíró, egy magyar hírmagazin munkatársai voltak még ott. A sajtóstáb egyik tagja elárulta, ez megy napok óta, az újságírói érdeklődések tömege nyomán a napjaik majdhogynem egybefolynak.

Nagycsaládos, keresztény, NER-ellenes

Márki-Zay többek között azzal érvel maga mellett, hogy rajta nem talál fogást a Fidesz, ezért aztán csak abszurd módon vádaskodnak vele szemben – ezek közül is legkirívóbb az volt, amikor a feleségét gyerekgyilkosnak állították be. Ez a kínlódás tetten érhető a fideszes sajtóban is: „Magát jobboldali, keresztény családapaként eladni kívánó polgármester” – állapítja meg például a Magyar Nemzet egyik írása, amelynek a címe Márki-Zay, az áruló, avagy az árok sara. Nem világos a cikk iránya: vagy az a baj Márki-Zayjal, hogy kereszténysége csak felvett póz, vagy az, hogy valamikor rendes jobboldali ember volt, de mivel szembeszállt Orbánnal, árulónak kell tekinteni.

 
Márki-Zay Pesten. Fotó: Sióréti Gábor

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.